Какво е матрос и каква е разликата между него и редника?

5734
Какво е матрос и каква е разликата между него и редника?
Снимка: Getty Images/Guliver

Военните званията в армията на Република България се определят съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Какво е редник?

Званието „редник“ стои най-ниско в йерархията на военните звания в армията на Република България. Званието е от войнишките звания, към които спада и званието ефрейтор, но стои по-ниско от него. Редник е най-нисшето звание от военните звания в Сухопътните войски и Военновъздушните сили, а след него се нареждат: сержантски звания, звания за офицерски кандидати, младши, старши и съответно висши офицерски звания, като най-високо в йерархията е висшето офицерско звание генерал.

Приемането на военна служба, назначаването и освобождаването от длъжност и от военна служба, както и повишаването и понижаването на военнослужещите във военно звание се извършват според  закона за обраната и въоръжените сили на Република България по отношение на званието редник със заповед на министъра на отбраната или на оправомощени от него длъжностни лица. Званието редник се присвоява на всеки новопостъпил във въоръжените сили военнослужещ. Тъй като званието е най-нисшето, при него не може да бъде наложено наказание „понижаване в звание“.

Знаете ли кой е генерал Георги Вазов?

Произходът на думата „редник“ е лесен за отгатване – името на званието произхожда от редица, редници са войниците, съставляващи редовете на армията от най-ниското стъпало в йерархията на званията.

Какво е матрос?

Военното звание матрос, подобно на званието редник, стои най-ниско в йерархията на военните звания в българската армия, но се използва във Военноморските сили. Реално матрос е редник, но във Военноморските сили. По-висши от званието матрос са званията Старшина, Главен старшина, Мичман, Лейтенант, Капитан-лейтенант, Капитани от различни рангове, Флотен адмирал, Вицеадмирал и най-високото в йерархията военно звание във Военноморските сили на Република България – Адмирал, което отговаря на званието Генерал, употребявано във Военновъздушните и Сухопътните войски.

Общото между редник и матрос е, че и двете военни звания се използват за най-ниското ниво от йерархията на военните звания, но се използват при различни войски – първото при суша и въздух, а матрос – по вода.

Как се става генерал и колко години ще ви отнеме това?

Званието матрос произхожда от холандската дума matroos, която означава моряк. Терминът е използван през XVII век за корабни работници, които извършвали поддръжката на плавателния съд и друга обща работа. От Холандия терминът навлиза в Русия по време на Петър I при създаването на руския флот през 1697 година, а България заимства званието матрос от Русия.

Подобно на званието редник, званието матрос, приемането на военна служба, назначаването и освобождаването от длъжност и от военна служба, както и повишаването и понижаването на военнослужещите във военно звание се извършват със заповед на министъра на отбраната или на оправомощени от него длъжностни лица.

Пределната възраст за военна служба за редниците и матросите е 50 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Как да запазите лимоните свежи за по-дълго време?

Ето няколко идеи как може да се използва стар козунак!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com