Какво е подагра и как да я лекуваме

149734
Какво е подагра и как да я лекуваме
Снимка: iStock/Guliver

Подаграта е хронично заболяване, провокирано от нарушен метаболизъм на пурина (прекомерно разграждане на протеините) и неспособността на бъбреците да отделят пикочната киселина.

Нарича се „болестта на царете“, защото е била често срещана във висшите кръгове и най-често е възникнала в резултат на излишъци от храна и алкохол. Подаграта засяга всякакви стави: пръсти, ръце, лакти, колене, стъпала.

Подагра при мъжете

Подаграта при мъжете обикновено се появява след 40 години, особено след злоупотребата с алкохол и забранени храни. При хора над 60 години заболяването се среща в 97% от случаите. При по-силния пол заболяването е по-често, тъй като в кръвта им има първоначално по-високо ниво на пикочна киселина.

Подагра при жените

Подагра при жени се проявява, след период на менопауза. Разликата между женското тяло и мъжкото е, че хормоните са отговорни за много процеси в него. Под тяхното влияние, действа и естроген, който се отделя в големи количества. Така натрупаните соли бързо се евакуират от тялото. Настъпват голям брой промени в организъма, макар, че често при жените този процес протича, без видими симптоми в началото. Освен това няма видими причини за заболяването.

Причини за подагра - една от основните причини за развитието на болестта е натрупването на пикочна киселина в организма.

Причини за подагра:

- патология на сърцето, кръвоносните съдове (хипертония);

- нарушена бъбречна функция, при която се изхвърлят соли пикочната киселина от тялото;

- честа употреба на лекарства за болка;

- употребата на лекарства, които значително понижават кръвното налягане;

- нерационално хранене. Употребата на голям брой мастни, пикантни ястия, солени храни. Така с храната се увеличава количеството на кристали;

- преяждане, особено през нощта.

Симптоми на подагра

Подаграта се характеризира със зачервяване и подуване в близост до засегнатата област. Синдромът на болката в някои случаи е толкова силен и болезнен, че пациентът не е в състояние, дори да докосне засегнатата област.

Болката възниква не толкова от "механичното нараняване" от кристалите на околните тъкани, колкото от проникването в ставата и производството на огромно количество "възпалителни вещества" директно. Тоест причината за болката при атака не е механична (от кристали), а химическа (от дразнещи вещества).

Симптоми на подагра

- Скованост и подуване;

- Зачервяване;

- Уплътняване тъканите около фокуса;

- Повече от половината пациенти с основен фокус на заболяването страдат от големи пръсти.

Лекарства за подагра

Комбинираната терапия на подагра трябва да бъде поетапна. Състои се от три етапа:

- облекчаване на остър пристъп (подагрозен артрит);

- лекарствена корекция на излишната пикочна киселина;

- диета и предотвратяване на повторни обостряния.

При подагра лечението се провежда у дома. Острата атака изисква строга почивка в леглото. Препоръчително е крайникът, чиито стави са засегнати от възпалителния процес, да се държи на по-високо положение, като под него се поставя нещо меко (сгънато одеяло или възглавница).

Диетата за подагра трябва да ограничи консумацията на:

- пушени меса, колбаси, полуфабрикати;

- пикантна, мазна, пикантна храна;

- солени ястия и кисели зеленчуци;

- бобови растения (грах, боб, леща);

- концентрирани рибни и месни бульони;

- консерви;

- всякакъв вид кафе (незабавно, натурално);

- какао и всички сладкарски изделия на базата на него.

На пациентите е забранено да пият алкохол, кафе и силен чай, за да избегнат обостряния.

Препоръчва се още:

Алкални минерални води, натурални плодови сокове (особено цитрусови, гроздови). Ако кръвната захар е нормална, може да се консумира и червена боровинка, грозде и други плодови напитки, например от шипки до 2-2,5 литра на ден. Без добавена захар.

Джинджифилът - божественият корен, който е толкова полезен

Джинджифилът е може би най-зимната подправка. Коренът от джинджифил ще загрее, ще прогони апатията и ще попречи да се предпазим от студ...

В резултат на наблюдения се оказа, че подсладителите, по-специално фруктозата, завишават нивата на пикочната киселина в кръвта и също могат да доведат до подагра. Затова е по-добре да използвате нерафинирана захар, например кафява. Фруктозата е допустима само в натурални продукти, мед.

Подаграта често се свързва с наднормено тегло, тогава се препоръчва отслабване. Не е възможно, обаче рязко отслабване. По право, драстичното отслабване е вредно. Наред с други неща, по време на гладуване кристалите на пикочната киселина се натрупват точно в ставите. Те започват да се разтварят и навлизат в кръвообращението, което води само до обостряне на заболяването.

Подаграта засяга всякакви стави: пръсти, ръце, лакти, колене, стъпала. Най-често подаграта засяга ставите на пръстите и ходилото.

Лечение с естествени лека за подагра

Правилно подбраното лечение на подагра води до намаляване честотата на артритните атаки и резорбция на тофус. Освен това, на фона на лечението, уролитиазата не прогресира.

Съществуват много нелекарствени методи за лечение на подагра. Например, радоновите и сероводородните бани. Тези процедури значително намаляват количеството на пикочните киселини за кратък период от време.

Всичко, което трябва да знаем за обривите по тялото

Кожата е показател за състоянието на тялото. При много заболявания на вътрешните органи има характерни кожни прояви, известни още като ...

Също така, лечението на подагра изисква топлина. Термичните процедури се правят между кризи и никога по време на тях.

Важно е, да се следи за правилно хранене и режим на прием на вода. Това намалява образуването на кристали в бъбреците.

Вани с естествени съставки срещу подагра:

Вана от лайка

Сварете 50-100 г изсушени цветя от лайка в 1,5-2 литра вода под капак за 5 минути, оставете за 2 часа, като увиете в нещо топло. Добавете това към банята. Общата вана се приема при температура от + 37-39 ° C в продължение на 25 минути всеки ден. Курсът се състои от 10-15 бани.

Баните с лайка се използват при ревматизъм, подагра, спастични състояния на червата, плачеща екзема, гнойни язви, заболявания на женската полова област, хемороиди. Тези бани помагат добре при ухапванията от комари и други насекоми, те са добро противовъзпалително средство (акне, акне, рани, абсцеси), използват се при лумбаго, остър радикулит и ставен ревматизъм. Баните с лайка успокояват и елиминират спазмите, облекчават повишената нервност и имат благоприятен ефект, върху женското тяло в менопаузата (с невроза).

Как да се отървем гъбичките под ноктите на краката

Едно от най-неприятните и неразрешими заболявания по пръстите и под ноктите на краката се нарича онихомикоза. Това е гъбична инфекция п...

Вана с лайка и морска сол

Вана със запарка от 100 г цветя от лайка се заливат с 10 литра вряла вода. Добавете 200 г морска сол и охладете до +38 ° С. Температурата на водата във ваната трябва да бъде около 35 градуса. Продължителността на процедурата е 15-20 минути. Прави се всеки друг ден. Курсът на лечение е 20 процедури.

Вана от туя и лайка

Сварете в 3 л вряща вода цветята и листата на туя (50-70 г), добавете същата чаша цветя от лайка и 2 супени лъжици сол от Епсом. Получената смес запарете в продължение на 10 минути, прецедете и изсипете във ваната. Правете процедурата около половин час.

Тази вана добре облекчава болките в мускулите (миозит, миалгия, подагра, болки в ставите и др.) И е отлично стабилизиращо средство за болно тяло. Бани с добавяне на инфузия или отвара от туя е добре да се приемат, след тежки физически натоварвания.

Градинска баня

Видовете болки в корема, на какво се дължат?

Коремната болка е сред най-честите оплаквания от страна на пациенти. Тя може да има различно естество и произход, защото в коремната ку...

Сварете 100 г билка градински чай в 2 л вряща вода и настоявайте не повече от 3 часа. Тогава бульонът може да се добави към банята с температура на водата + 37-39 ° С. Направете процедурата за 20 минути. Курсът на лечение е 10-15 бани.

Тези бани имат противовъзпалителни, дезинфектанти, стягащи свойства. Те се предписват всеки ден при заболявания на женските полови органи, хемороиди, сърбеж и екзема на перинеума, кожни заболявания, ревматизъм, подагра.

Вана с лавандула

Около 25 г цвят от лавандула се налива 1 литър вода и се варят 10 минути, прецежда се бульонът и се добавя във ваната. Курсът на лечение е 15 бани, приемани всеки ден. Баните с цвят на лавандула са добри за лечение на парализа, ревматизъм, подагра, ишиас, дислокации и сърдечни заболявания. Лавандулата дразни кожата и предизвиква прилив на хранителни вещества към нея. Тези вани съживяват и възбуждат нервите и кръвоносните съдове на кожата.

Вана от борови клонки и шишарки

Вземете еднакво количество клонки с шишарки и вода, сложете всичко в голям съд и варете 30 минути. Оставете получената течност за 12 часа, след което прецедете. Резултатът е кафявата течност от 2 л прясно приготвен екстракт се добавя при баня. Такава терапевтична вана може да се приема не повече от 15 минути.

Ким Чен Ун болен от подагра?

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун може би е болен от подагра. Това съобщи южнокорейската телевизия YTN. Медията се позовава на аноним...

Може да правите местни бани с инфузия или отвара от игли веднъж на ден. За тази цел са подходящи игличките от всякакви иглолистни дървета, пресни или сухи.

Вана от хвойна

Изсипете 50 г хвойна в 10 л вряща вода. Загрейте на слаб огън в запечатан съд за 30 минути. Охладете, прецедете и добавете във ваната. Водата трябва да бъде на + 38-39 ° С. Продължителността на процедурата е 30-40 минути. Курсът на лечение е 25-27 бани. Облекчава болката и възпалението на ставите. Може да правите бани с еднаква температура и продължителност.

Противопоказано е да се прилага при заболявания на кръвоносната система, дихателна и бъбречна недостатъчност.

Физиотерапевтични упражнения при подагра

Когато ставите са много нарушени, не се препоръчва значителна физическа активност. Ако болят ръцете и краката, след физическо натоварване, това означава, че там се натрупва млечна киселина. И не позволява да се отдели пикочната киселина, което причинява допълнително натоварване на ставите. Физическите упражнения трябва да се правят внимателно и постепенно да се увеличава натоварването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com