Какво е влиянието на Луната върху всеки от нас?

6703
Какво е влиянието на Луната върху всеки от нас?
Снимка: iStock

Изследователи от различен ранг и различна степен на образование упорито изучават влиянието на „лунния“ фактор върху човека от средата на миналия век и има голям брой публикации по тази тема. Интересът на любознателните умове към тази тема не престава.

Индивидуално въздействие на Луната

Тази група включва изследвания, базирани на количествено измерване или субективна оценка на показателите на тялото на всеки отделен индивид, последвани от статистическа обработка. Показателите, които се вземат предвид, могат да бъдат параметрите на състава на кръвта, урината и други секрети на тялото, кръвно налягане, ритми на репродуктивната система, кардиограми и енцефалограми, реакции на външни сигнали и стимули, резултати от тестове и самооценки на психо-емоционалното състояние и др.

Едно от най-популярните изследвания в тази група е връзката между лунните ритми и менструацията при жените. Идеята за възможното наличие на такава връзка се подсказва от близкото значение на периодите на двата цикъла, както и от името "месечен", което може да се тълкува като исторически произтичащо от сравнение с лунните месеци. Данните, получени по различно време в различни изследвания, са противоречиви и нееднозначни, а методите на тези изследвания се различават значително, което затруднява сравнението.

Никога НЕ правете това по време на януарската Вълча луна

В същото време трябва да се има предвид, че средната стойност на периода на менструация е приблизително 27-28 дни, докато лунният месец е средно 29,5 дни, продължителността на менструацията е индивидуална, променя се . Въпреки това, в някои проучвания жените с продължителност на цикъла, която съвпада с продължителността на лунния месец, са малко по-склонни да започнат менструация при новолуние, което може да предполага, че има известна индивидуална чувствителност към лунния фактор като фактор за синхронизиране.

В редица изследвания от миналия век също е открита връзка между лунните ритми и кръвното налягане, с ежедневните ритми на отделяне на магнезий, калций и кортикостероиди от тялото с урината, с промяна в ритъма на сърдечната дейност, промяна в светлинната и цветовата чувствителност на очите и др.

Напоследък интересът към лунните цикли нараства. Стараят се да бъдат открити във всичко, вкл. в статистиката, свързана с резултатите от груповата дейност - бизнес, творческа, потребителска, комуникативна и др. Една от най-търсените области в тази част е борсовата статистика, която, както се смята, интегрирано отразява ефективността на решенията, взети от инвеститорите и следователно може да отразява влиянието на лунния фактор върху интелигентността.

Празна луна 2023 г.: Какво не трябва да правите през този период?

Както при растенията и животните, така и при хората се установява влиянието на лунните ритми върху отделните показатели на организма на ниво метаболизъм и нервна дейност, като същевременно има доста голямо разнообразие на резултатите. По отношение на въздействието върху статистиката, свързана със събития, причинени от състоянието на физическото здраве и психо-емоционалното състояние, резултатите от проучванията са противоречиви и двусмислени.

Поради тези обстоятелства много изследователи, дори тези, които са убедени привърженици на наличието на лунно влияние върху дивата природа, са склонни към хипотезата за индивидуална предразположеност и индивидуална реакция на човека към лунния фактор.

От тази обща картина излизат проучвания, свързани с човешката дейност на финансовите и други борсови пазари, където може да се проследи една обща тенденция за подобен ефект върху представянето на пазарите на фазите на новолуние и пълнолуние. Това явление изисква задълбочено специално изследване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кога е най-добре да се пие черен чай

Кога е най-доброто време за пиене на зелен чай

Кои чайове помагат за успокояване на нервен стомах

Кои чайове се препоръчват за добър сън

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com