Какво е значението на ОК?

26620
Какво е значението на ОК?
Снимка: iStock/Guliver

Съществуват многобройни опити да се обясни произхода на израза “ОК”, който става особено популярен в САЩ в средата на 19-ти век. Голяма част от тези опити са спекулативни. 

В книгата си “Митове за думите” Дейвид Уилтън изброява няколко теории за произхода на ОК. Според една от тях ОК идва от гръцкото “olla kalla” (всичко е наред), според други идва от “okeh” на индианското племе чокто, което има подобно значение. Трети обясняват ОК с телеграфния термин Open Key.

ОК в Boston Morning Post през 1839 г

Етимологът Алън Рийд от Колумбийския университет твърди, че рождената дата на ОК е 23 март 1839 г. Тогава този израз се появява на втора страница на вестник Boston Morning Post.

В съботното издание на Boston Morning Post редакторът Чарлс Гордън се опитва да се пошегува с конкурентния вестник Providence Journal, като вмъква съкращението “о.к.” в края на параграф. Вместо да предизвика шеги изразът влиза постоянно в речника, като най-популярния израз в света.

7 стари български думи, чието значение ще ви ШОКИРА

Защо Гордън се опитва да се пошегува? Явно е искал да използва ОК като съкращение на “oll korrect“, шеговито грешно изписване на 'all correct” (“всичко е вярно”), с което е искал да иронизира Providence Journal.

Днес не можем да усетим хумора, но на времето това е било изключително забавно. Според историкът Кристофър Клайн: “В опит да покажат чувство за хумор младите, образовани представители на елита съзнателно са изписвали грешно думи и са използвали техните съкращения като жаргон”.

Думата ОК се появява отново на страниците на вестник Boston Morning Post само след няколко дни, както и в други ежедневници в страната.

Цялата история на тази дума е описана в книга със заглавие “ОК: Невероятната история на най-великата американска дума” от Алън Меткалф.

15 български думи, които младото поколение НЕ знае

ОК в лозунг на президентските избори през 1840 г.

Изразът се използва в лозунга на Демократическата партия по време на изборите за президент на САЩ през 1840 г. Кандидатът на Демократическата партия Мартин Ван Бюрън получава прякора “Old Kinderhook” (Стария Киндерхук) от името на селцето, където е роден в щата Ню Йорк. Оттук поддръжниците му основават клуб “ОК”. Редакторът на New York Morning Herald се подиграва на ментора на кандидата за президент Андрю Джаксън, за когото пише, че е толкова неграмотен и си мисли, че “ole kurrek” е правилното изписване на “all correct”, поради което пишел  “О.К.” на всички документи за одобрение. Този негов навик започва да се използва в документите в цяла Америка. Американските избиратели така и не повярваха, че Ван Бюрън е ОК. Опонентът му Харисън печели изборите през 1840 г. Същото прави и думата ОК.

Изразът започва да присъства във всекидневните речи, а през 1864 г. е включен в Речника на жаргона и вулгарните думи. Появява се периодично и в популярната култура.  

Днес ОК се използва в почти всички езици по света и напълно измести местните изрази за “добре, супер, страхотно, наред, правилно” и пр.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com