Какво идва след милениалите? Запознайте се с поколението на "линкстърите"

14035
Какво идва след милениалите? Запознайте се с поколението на "линкстърите"
Снимка: iStock/Guliver

Много се говори за милениалите, поколението Х и бейби бумърите. Но чували ли сте за "линкстър поколението"?

Мегън Джонсън, експерт по въпросите на поколенията, определя родените след 2002 г. (т.е. поколението след милениалите) като "линкстъри" (англ. "link" - връзка).

"Избрахме термина линкстъри, защото това е първото поколение, което е свързано с технологиите от самото си начало. Милениалите прокараха пътя на технологиите до културния фокус на обществото и накараха и другите поколения да се обърнат към технологиите. Въпреки това обаче, много милениали помнят дните на телефона с шайба и живота преди появата на социалните медии", заявява Джонсън.

Така линкстърите, представляващи около 18% от световното население, са израстнали със социалните мрежи, смартфоните и приложенията. Някой, роден през 2002 г., който днес е 15-годишен, изгражда своя образ на възрастен човек в среда, базирана на помощта, експертизата, но и натиска на социалните медии, интернет и високите технологии.

"Линкстър поколението вероятно е израсло в дом, където са се използвали само мобилни телефони и не знае за ерата на домашните телефони с шайба. Линкстърите може да не учат от традиционни учебници, а да научават всичко от таблета си. Линкстър поколението може никога да не напише чек или да влезе в традиционна банка", допълва Джонсън.

Милениалите (родени между 1981 г. и 2002 г.) често са обвинявани, че предпочитат да гледат сериали вкъщи, вместо да отидат на кино, да пращат sms съобщения, вместо да се обадят на някого, и да използват приложения и сайтове за запознанство, вместо да срещнат партньора си в някой бар. Линкстърите обаче ще са поколението, на което ще му е наистина трудно да общува лице в лице.

България е втора в Европа по ранна употреба на наркотици, институциите нехаят

България е на второ място по ранна употреба на наркотици в Европа, но смъртните случаи и пострадалите много рядко влизат в официалните ...

Например, честа гледка са малките деца, които играят игри на телефоните на родителите си в ресторанта, или 4-годишните, които са напълна наясно какво е Snapchat, Facebook и Viber. Според експертите е от ключово значение родителите на линкстър поколението да му предадат урока за значението на истинското и реално общуване.

"Обществото става все по-зависимо от технологиите за комуникация и уменията ни за общуване лице в лице ще закърнеят. Затова е много важно децата днес да бъдат учени да общуват пряко", допълва Джонсън, цитирана от Independent.

Друга отличителна черта на линкстърите е различната семейна структура, в която растат те.

"Като резултат от високите нива на разводи, които много хора от поколението Х (родени между 1965 г. и 1980 г.) са изпитали като деца, в живота си на възрастни те често избират да отгледат децата си сами. Така днешните линкстъри не са свидетели на традиционния модел, в който майката е само домакиня, която си стои вкъщи. Линкстърите израстват и в едни по-прогресивно либерални и толерантни модели на възпитание. Затова е много вероятно един ден те да станат социално отворени възрастни хора. Милениалите са по-приемащо и толерантно поколение от това на своите родители. Линкстърите ще продължат тази тенденция", заявява Джонсън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com