Какво лекува мушкатото?

24344
Какво лекува мушкатото?
Снимка: Pelargonium for Europe

Повечето от нас познават мушкатото като стайно растение, но е универсално – може да бъде и градинско цвете, което може да се засади в цветна градина като самостоятелно растение или в група с други. В момента са известни повече от 400 вида мушкато. Въпреки това от всички видове мушкато само Pelargonium graveolens може да се използва безопасно. Цветовете и листата на мушкатото се използват за овкусяването за салати, десерти и чайове. Мушкатото е не само приятно за окото, но и може да има цялостен положителен ефект върху организма.

Ползите от мушкатото

Надземната част на мушкатото съдържа флавоноиди, антоцианини, танини, дъбилни вещества, гума, пектин, витамини С, Е и К, минерали (манган, никел, желязо, цинк). В листата на мушкатото се открива уникалният танин геранин, а в корените – въглехидрати, сапонини, катехини и каротин. Острата миризма на мушкато не се понася от мухи, комари, молци и други насекоми. По този начин здравецът може да се счита за естествен и сравнително безопасен репелент за хората. Освен това маслото от него, нанесено върху мястото на ухапване от насекоми намалява сърбежа.

Етеричното масло от мушкато съдържа около 67 активни съединения. Цитронелол (26,7%) и гераниол (13,4%) съставляват по-голямата част от него. Сладко ухаещото етерично масло се използва в кулинарията, парфюмерията, билколечението и масажа (за облекчаване на стреса и мускулните болки), а също така е високо ценено в ароматерапията.

Ако искате МУШКАТОТО да има повече цвят и по-малко листа, полейте го с това

Маслото от мушкато може да облекчи болки в гърлото, да намали безпокойството, да подобри настроението, да намали умората и да улесни заспиването. Помага за подобряване на кръвообращението в кожата, насърчава равномерното разпределение на меланина и предотвратява появата на белези и тъмни петна. Маслото от здравец помага за намаляване на болката и възпалението, ускорява заздравяването на рани и има благоприятен ефект върху състоянието на кожата при акне, изгаряния, измръзване, екземи.

Маслото от мушкато засилва уринирането, което има благоприятен ефект върху състоянието на бъбреците и спомага за изхвърлянето на токсините при заболявания. Намалява образуването на газове в червата и подобрява храносмилателната функция. Богатият аромат на маслото го прави добър дезодорант. Етеричното масло от мушкато може да помогне за ускоряване на заздравяването на рани и да предотврати навлизането на токсини в кръвта през отворени рани. Най-честият начин за използване на маслото е чрез вдишване, нанасяне на няколко капки върху кърпа или дифузер. Това стимулира лимбичната система на тялото, която е отговорна за контролирането на емоциите и влияе върху нервната система. Доказано е, че употребата му намалява сърдечната честота, нивата на стрес, честотата на дишане, понижава кръвното налягане и стимулира имунната система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com