Какво означава „персона нон грата“ - научете смисъла!

22441
Какво означава „персона нон грата“ - научете смисъла!
Снимка: iStock/Guliver

Изразът „персона нон грата“ се използва в дипломацията за чужд гражданин, чието присъствие на територията на държавата е нежелателно.

Терминът е заимстван от латински, където означава „нежелан човек“. Ако дипломат е обявен за „персона нон грата“, липсва съгласие на приемащата държава за негов престой на територията й и той трябва да напусне страната. Противоположно по значение е понятието "персона грата". То се отнася за лице, ползващо се с доверие.

Всеки е възможно да бъде обявен за персона нон грата, но най-често този статут се дава на служители на дипломатически мисии и техните роднини.

Във Виена през 1961 г. се провежда конференция, в която участват 170 страни. Резултатът от нея е подписването на Виенската конвенция - документ, регулиращ дипломатическите отношения в съвременния свят. Тази конвенция защитава дипломатите, като им гарантира дипломатически имунитет и други привилегии.

В същото време страните, подписали Виенската конвенция, се нуждаели от инструмент, който да им позволи да прекратяват нежеланите дейности на лице, ползващо се с дипломатически имунитет. Такъв инструмент е възможността всеки служител на дипломатическа мисия да се обяви за персона нон грата и бъде изискано от изпращащата държава да го отзове.

Знаете ли какво означава изразът "пушечно месо"?

Един дипломат може да получи този статут по различни причини. Например, заради негови изявления или политическа позиция - но това е рядкост, представителите на такава професия умело боравят с думите. Най-често причината е усложняването на отношенията между двете държави. В същото време, като формална причина, може да бъде обвинен в извършване на шпионска дейност или намеса във вътрешни работи. Но не е задължително да се посочва мотив или аргумент.

Формулата „персона нон грата" е употребявана и в сфери, далеч от дипломацията и политиката. Например, за такъв може да бъде определен човек, когото не искат да пуснат в ресторант, театър или подобна институция поради неподходящо поведение или друга причина.

Основания

Даването на статут на "нон грата" на едно лице е сериозна стъпка на приемащата страна – особено, ако се има предвид, че обикновено става дума за дипломатически представител на друга държава. Това налага основателна причина за подобно действие.

1. Намеса във вътрешни работи

Споменатата по-горе Виенска конвенция изрично формулира изискване, че лица на дипломатическа служба не трябва да се намесват по никакъв начин във вътрешните работи на приемащата страна.

2. Подозрение за шпионаж

Тази причина е предвидена и от Виенската конвенция. Дипломатът не трябва да използва службата си в друга държава за шпионаж. Въпреки това се допуска неофициално и хипотетично, че значителна част от дипломатите по света по някакъв начин имат отношение към специалните служби на своята страна.

Кои са най-често използваните български фрази и изрази

3. Нарушаване на законите на страната-домакин

Дипломат, изпратен от друга държава, получава дипломатически имунитет, тоест, не може да бъде издирван, задържан или арестуван. Това обаче не означава, че не трябва да спазва законите. Ако представител на друга държава с имунитет наруши закона, той не се арестува, а се обявява за персона нон грата и се принуждава да напусне страната.

Последици от „персона нон грата“

Приемащата държава може да заяви, че дадено лице е персона нон грата, без значение дали се намира в момента на нейна територия или предстои да дойде. Но ако все още не е пристигнало, обикновено обявяването му за такъв се прави неофициално, без да се привлича много внимание. На изпращащата страна просто се казва, че в приемащата страна биха предпочели да видят друго лице.

Ако дипломат, получил статут на персона нон грата, вече е на територията на приемащата страна, той не може да бъде експулсиран с груба сила. Но изпращащата страна е длъжна да го изтегли, като правило, в сравнително кратко време (обикновено се дават за целта 48 часа).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com