Какво се случва, ако спим с включен климтик?

14694
Какво се случва, ако спим с включен климтик?
Снимка: iStock

Климатикът е изгодно, икономично и удобно средство за отопление през зимата и охлаждане през лятото. Съвременните модели могат значително да редуцират сметките ни за електрическа енергия, ако преустановим включването и изключването им, което харчи значително количество енергия, и ги настроим да поддържат постоянно предпочитаната от нас температура.

Съвсем естествено възниква въпросът какво правим с климатика през нощта – дали да го оставим да работи, за да е икономично решение за отопление/охлаждане, или да го спрем. Вярното решение зависи от сезона.

Тези знаци издават, че е време да смените климатика си

Ако напоследък все по-често си мислите, че е време да смените климатика си, добре е да обърнете внимание на няколко знака. Те ще ви дад...

Докато през лятото се препоръчва да изключим климатика нощем, за да не се събудим схванати и за да се насладим на спокоен сън на отворени прозорци особено в извънградските райони, където въздухът е чист, през зимата спирането на климатика не е добра идея.

Какво да правим с климатика през нощта през зимата?

  • Може да оставите климатиците в дома си включени на предпочитаните градуси. Така на сутринта ще се насладите на комфортна температура, подходяща за сутрешен тоалет и кафе преди работа.
  • Изключение от това правило прави климатикът в спалнята. Температурата му вечер трябва да се регулира и нагласи на по-ниски градуси. Температурата, подходяща за сън, необходима ви в спалното помещение, е по-ниска от тази в дневната стая и кухнята. Не изключвайте климатика, но намалете градусите, за да си осигурите комфорт по време на сън, да избегнете нощното изпотяване, което е не само неприятно, но създава риск от настинки, често пробуждане и нарушаване на качеството на съня, което от своя страна води до понижаване на имунитета, когнитивните способности, концентрацията и паметта.

Предимства на спането на климатик:

  • Естествената промяна на температурата на тялото през едно денонощие се нарича циркаден ритъм. Лятото това създава дискомфорт, тъй като естественият спад на температурата на тялото през нощта, създава по-осезаемо усещане за горещината в стаята. Това оправдава спането на включен климатик, допринасящ за комфорта на съня, осигуряващ комфортна температура в помещението.
  • Включеният климатик през лятото по време на сън допринася за охлаждане на тялото, предпазва от изпотяване и помага за качеството на съня.
  • Включеният климатик през зимата по време на сън не позволява спадане на температурата в помещението под подходящата за сън.

Недостатъци на спането на климатик:

  • Нарушения в съня и през двата сезона, породени от шума, произведен от работата на климатика.
  • Опасност от преохлаждане или претопляне, настиване, ако температурата, на която е настроен климатикът, не е подходяща.
  • Схващане, невралгия, ако климатикът е настроен да духа срещу вас.
  • Нарушаване на производството на основни хормони по време на сън, необходими за балансирането на процесите в организма, ако се поддържа твърде ниска температура в помещението за сън.
  • Застоял въздух, сух въздух и всички произтичащи от това последствия. Може да овлажните въздуха, като оставите купичка с вода, за да се изпарява и като осигурите често проветряване.
  • Алергии и проблеми, свързани с дихателната система, породени от пропуски в почистването на уреда.

Ако чуете този звук, климатикът ви е пред разваляне

Хората, които имат възможността да управляват автомобил с климатична система, са истински късметлии и трябва да са благодарни за това. ...

За да си осигурите комфорт и да се възползвате от предимствата, без да рискувате здравето си, настройте климатика в спалнята на подходяща температура – около 18-20 градуса, нагласете го да духа към земята, почиствайте го често, проверявайте преди сън, използвайте функцията за сън на уреда, ако има такава, или йонизиращ филтър, унищожаващ бактерии и плесен, за да осигури свеж въздух и леко дишане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com