Какво се случва с децата, които не ходят на детска градина?

17743
Какво се случва с децата, които не ходят на детска градина?
Снимка: iStock

Много родители се страхуват да изпратят детето си на детска градина, защото там други деца могат да го научат на „лоши неща“, постоянно ще се разболява, няма да знае какво да прави и т.н.

Тук се явяват много въпроси, сред които най-често задаваните от родителите:

Има ли ползи от детската градина?

За какво си заслужава да изпратя детето на детска?

Как да минимизирам рисковете?

Истината е, че на това място детето се учи на самостоятелност и придобива нови умения. Появява се ежедневна рутина и се формират ритуали (не всички родители и бавачки успяват да ги изградят правилно). Средата се променя и за детето е по-лесно да опита нещо ново като: храна, дрехи, занимания.

Детето се социализира, общува с голям брой нови хора. Това са както децата, с които трябва да установи контакт и да се научи да взаимодействат, така и с възрастните – преподаватели, екип, който работи в детската градина, и дори родителите на другите деца.

Ползите от възпитаването на психически силни деца

Според експертите основните рискове включват:

- По-голяма умора - детето може да се уморява повече и в резултат на това да се разболее;

- Голяма натовареност - когато в групата има много деца, може да е трудно за детето;

- Контакт с инфекции: детето започва да взаимодейства много с други хора, което означава, че рискът да се разболее се увеличава;

- Голям брой класове и занимания: за децата е трудно да разберат целия поток от информация; важно е да се дозира натоварването. За целта може да се вземат допълнителни занимания.

Възможно ли е да осигурите на детето всички условия, необходими за хармонично развитие у дома, без да го изпращате в детска градина?

Ако родителите разполагат с достатъчно ресурси и са готови да организира среда за игра, в която детето ще има възможност да общува и играе, тогава е възможно. В случая не говорим за развиващи дейности, а за играта. И най-важното е, че трябва да има детска среда, в която детето да има възможност да общува с други деца. Не от време на време, а постоянно, поне три пъти седмично. 

Можете да наемете бавачка, но има определени рискове. Обикновено бавачките изграждат много лични отношения с децата и във всеки един момент може да има внезапна промяна, което може да е много травмиращо за малчуганите.

На каква възраст е най-добре да изпратите дете на детска градина?

Най-добрият вариант за това е от 3 до 4 години. На четиригодишна възраст се активира ролева игра у детето. Тогава трябва да му се дава възможност да играе достатъчно. Това е моментът, когато е добре да започне да се откъсва от родителите си, да се чувства независимо, да стане член на екип, който има определени правила.

На кого се препоръчва детската градина и за кого е противопоказана?

Група с правила, определен начин на живот, когнитивно съдържание и с възможност за спонтанно взаимодействие и игра с други деца е полезно за почти всички. Тук не може непременно да говорим за градина, но за подобна среда.

За деца с нарушения в общуването и говора такава среда определено е полезна, за да имат възможност да усъвършенстват уменията си в естествена среда. Родителите на деца със затруднения, например със зекване. В момента на появата на заекването, както и при всякакви емоционални затруднения, трябва внимателно да се избират детската градина.

Детската градина е противопоказана за деца със соматична слабост, с намален или нарушен имунитет.

Различават ли са децата, ходещи на градина и тези, оставащи у дома? По какво?

Това е труден въпрос. В по-голяма степен децата могат да се различават по поведението си. Децата отраснали у дома са малко по-свободни, но в същото време по-малко склонни да преговарят. Децата ходили на градина, като цяло са по-организирани и обикновено имат по-добри игрови и социални умения.

Деца, които са повече вкъщи, може да изпитват леки затруднения в училище. Това е така, защото такова дете няма да е свикнало с общия начин на живот, нито да е така дисциплинираното, както в детска градина. 

В заключение:

Важно е да запомните, че когато избирате дали да изпратите детето си на детска градина или не, трябва да вземете предвид конкретната ситуация. Тук от значение са ценностите на семейството и индивидуалните характеристики на детето. Домашното образование изисква много участие от страна на родителите. Детската градина може да улесни живота на родителите, като поеме част от отговорността по организиране на развиваща се среда за малчугана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com