Какво се случва с тялото, ако седим изправени 20 минути на ден?

1777
Какво се случва с тялото, ако седим изправени 20 минути на ден?
Снимка: iStock

Седенето в изправено положение в продължение на 20 минути дневно може да има редица положителни ефекти върху тялото, като допринася за физическото и психическото благополучие. Макар че това може да изглежда кратък период, включването на този навик в ежедневието ви може да донесе значителни ползи.

Първо, поддържането на изправена стойка в продължение на 20 минути дневно може да помогне за облекчаване на проблемите, свързани със здравето на опорно-двигателния апарат. Седенето в изправено положение спомага за правилното подравняване на гръбначния стълб, като намалява риска от поява на болки в гърба и дискомфорт. Това е особено важно в свят, в който много хора прекарват продължително време в седнало положение на бюрото или използват електронни устройства. Като отделяте само малка част от деня си за седене с правилна стойка, можете да намалите отрицателните ефекти от продължителното седене върху гръбначния стълб и мускулите.

Коя е най-правилната поза за сън?

Освен това седенето в изправено положение подпомага оптималното функциониране на органите. Когато тялото е в изгърбено или прегърбено положение, то може да притиска вътрешните органи, което може да повлияе на тяхната функционалност. Правилната стойка позволява неограничен приток на кръв и кислород към жизненоважните органи, което повишава тяхната ефективност. Подобреното кръвообращение може да повлияе положително на храносмилането, метаболизма и цялостното здраве на органите.

Освен това поддържането на изправена стойка в продължение на 20 минути дневно може да повлияе положително на дихателната функция. Навеждането или лошата стойка могат да ограничат способността на белите дробове да се разширяват напълно, което води до повърхностно дишане. Седенето в изправено положение насърчава дълбокото и диафрагмено дишане, което подобрява приема на кислород и ефективността на дишането. Подобрената дихателна функция може да има каскаден ефект върху нивата на енергия, когнитивните функции и цялостната жизненост.

Съвети за изграждане на правилна стойка в ранна възраст

В допълнение към физическите ползи, седенето в изправено положение има забележително въздействие и върху психическото състояние. Изследванията показват силна връзка между стойката и настроението. Приемането на изправена стойка може да допринесе за повишаване на чувството за увереност и намаляване на стреса. Седенето в изправено положение може да предизвика положителна обратна връзка, която да повлияе на психическото състояние и да насърчи по-позитивното мислене през деня.

Важно е да се отбележи, че включването на тази практика в ежедневието ви не е универсално решение. Индивидуалните нужди и състояния се различават и консултацията със здравни специалисти или фитнес експерти може да осигури персонализирани насоки.

Отделянето на само 20 минути дневно за седене в изправено положение може да бъде прост, но ефикасен начин за подобряване на цялостното благосъстояние. Ползите от поддържането на правилна стойка се простират далеч отвъд физическата сфера - от поддържане на здравето на опорно-двигателния апарат до подобряване на функциите на органите и повлияване на психическото състояние. Тази малка инвестиция на време може да допринесе за по-здравословен и балансиран начин на живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли как се размножават медузите?

Никога не правете това: Типични грешки, които много хора правят при сервиране на ястия

Прости правила за избор на правилната възглавница за сън

Средиземноморски изкушения: Италианският чар на San Remo Mediterranean Cuisine

Има ли отровни паяци в България?

7 знака, че сте в егоистична и токсична връзка

Без магия: жените с тези качества винаги ще имат много почитатели

Как най-лесно се отделя жълтък от белтък?

Как за секунди да почистим секундното лепило?

Зодиите, които притежават неустоим чар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com