Какво се случва с тялото ни, ако пием кафе на гладно?

2656
Какво се случва с тялото ни, ако пием кафе на гладно?
Снимка: iStock

Пиенето на кафе на празен стомах е обичаен сутрешен ритуал за много хора, но той може да окаже значително въздействие върху тялото ни. Някои хора се справят с него без проблем, но при други то може да доведе до редица неприятни странични ефекти.

На първо място кафето е киселинно и когато се консумира на празен стомах, то може да увеличи производството на стомашна киселина. Този излишък на стомашна киселина може да доведе до гастрит, който представлява възпаление на лигавицата на стомаха. То може да предизвика симптоми като гадене, киселини или усещане за парене в горната част на корема. При хора с чувствителен стомах или вече съществуващи стомашно-чревни проблеми пиенето на кафе на гладно може да изостри тези проблеми.

Освен това кафето е диуретик, което означава, че стимулира повишеното производство на урина. Когато се консумира без храна, която да смекчи ефекта му, то може да доведе до дехидратация. Дехидратацията може да предизвика симптоми като сухота в устата, замаяност и главоболие. За да противодействате на това, е изключително важно да пиете много вода заедно със сутрешното си кафе, за да сте добре хидратирани.

Кафе вместо закуска - лекар разкри защо този навик е пагубен

Освен това кафето съдържа кофеин - стимулант, който може да увеличи производството на хормони на стреса като кортизол и адреналин. На празен стомах ефектът на кофеина може да бъде по-силно изразен, което води до повишено чувство на тревожност и нервност. При някои хора може да се наблюдава ускоряване на сърдечния ритъм или сърцебиене, което може да е обезпокоително за хората с основни сърдечни заболявания.

Един от положителните ефекти на кофеина е способността му да повишава бдителността и концентрацията. Въпреки това, когато се консумира на празен стомах, тези ползи могат да бъдат краткотрайни. Първоначалният прилив на енергия може да бъде последван от срив, тъй като нивата на кръвната захар спадат, а вие се чувствате уморени и раздразнителни.

Заслужава да се отбележи също, че кафето може да попречи на способността на организма да усвоява някои хранителни вещества, като желязо и калций. Когато се консумира като част от хранене, този ефект е сведен до минимум, но на празен стомах може да доведе до дефицит на хранителни вещества с течение на времето.

2 грешки при пиенето на кафе, които са пагубни за метаболизма

За да намалите отрицателните ефекти от пиенето на кафе на гладно, помислете за малка, балансирана закуска преди кафето. Това може да помогне за балансиране на киселинността и да осигури храна, която да противодейства на диуретичния и стимулиращ ефект на кофеина. Освен това имайте предвид реакцията на организма си към кафето и съобразете консумацията му с това. Ако изпитвате дискомфорт или нежелани реакции, може би е най-добре да ограничите или да избягвате кафето на празен стомах.

Пиенето на кафе на празен стомах може да доведе до повишаване на стомашните киселини, дехидратация, повишена тревожност и потенциален срив на енергийните нива. Въпреки че някои хора могат да го понасят добре, важно е да сте наясно как реагира тялото ви и да предприемете мерки за свеждане до минимум на евентуалните неблагоприятни ефекти. Балансирането на консумацията на кафе със здравословна закуска и поддържането на достатъчна хидратация може да ви помогне да се насладите на сутрешното си кафе, без да натоварвате излишно организма си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com