Какво се случва след консумация на неузряло авокадо?

12764
Какво се случва след консумация на неузряло авокадо?
Снимка: https://pixabay.com

Авокадото става все по-популярно в България. Добавяме го към салати, мажем го върху препечен хляб и приготвяме салса. Приемано погрешно за зеленчук поради външния си вид и сухия си вкус, авокадото печели сърцата на българите. Едно популярно твърдение обаче гласи, че яденето на неузрял плод може да доведе до здравословни проблеми. Каква е истината? Какво се случва след консумация на неузряло авокадо?

Какъв е вкусът на неузрялото авокадо?

Авокадото е универсален плод, който се съчетава добре с много ястия, носейки със себе си доза здраве; калий, мед, витамин В6, фолиева киселина.

Не всяко авокадо обаче е еднакво безопасно. Как да разберете дали едно авокадо е добро? Добрият плод е този, който не е нито прекалено твърд, нито прекалено мек. Неузрялото авокадо е много твърдо и горчиво и затова няма да има добър вкус. Плодът трябва да има равномерен цвят на кората, без тъмни петна. Вътрешността на доброто авокадо трябва да е светлозелена. Кафявите или сивите нишки или петна показват, че плодът е развален.

Какво се случва след консумация на неузряло авокадо?

Яденето на неузрял плод, освен чисто практическите проблеми, свързани с пропиляването на вкусовия му потенциал и по този начин хвърлянето на пари "на боклука", ще превърне авокадото, вместо в деликатен вкус и кремообразна текстура, в горчива каша, която няма да е никак приятна за консумация.

Време е обаче да се разсее действащото от години убеждение, че в неузрялото авокадо има токсични вещества, които могат да бъдат вредни за човека. Консумацията на неузряло авокадо не е опасна за здравето или живота. Плодът със сигурност няма да доведе до сериозно отравяне. Следователно здравите хора няма от какво да се страхуват.

Съществува лесен начин да превърнете неузрялото авокадо в плод с отличен вкус само за няколко дни. Ако времето не е от съществено значение, просто поставете плода в кафява хартиена торбичка, затворете я с щипка и я оставете на кухненския плот за 3 или 4 дни. През това време авокадото естествено ще освободи етилен - химическото вещество, отговорно за узряването.

Ако искате да постигнете малко по-бърз ефект, поставете няколко ябълки или банани в торбичката заедно с авокадото и също така затворете плътно с щипка. Присъствието на други плодове, отделящи етилен, ще накара авокадото да узрее още по-бързо - само за два или един ден.

Как да проверим дали едно авокадо е добро?

Най-простият тест за проверка на състоянието на авокадото е да натиснете леко плода с пръст. Ако се огъне за момент и след това възвърне предишната си форма - поставете го в кошницата за пазаруване. Това е достатъчно доказателство, че авокадото е узряло и вкусно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Стихотворение за Великден

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"
Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Не всички продукти са еднакво полезни. Яна Степанова, диетолог, експерт по хранене и фитнес гуру, ни разказва за своя списък от забранени храни. Пшеница Първото...