Какво ще се случи с организма, ако ядем папая веднъж седмично

13874
Какво ще се случи с организма, ако ядем папая веднъж седмично
Снимка: pixabay.com

Включването на папая в диетата ви веднъж седмично може да предложи няколко потенциални ползи за здравето на организма. Папаята, тропически плод, богат на хранителни вещества, ензими и антиоксиданти, може да повлияе положително на различни телесни функции, когато се консумира в умерени количества.

Здраве на храносмилателната система: Папаята съдържа ензим, наречен папаин, който подпомага храносмилането на протеините. Редовната консумация на папая може да насърчи по-доброто храносмилане, да предотврати подуването на корема и да облекчи запека благодарение на съдържанието на фибри.

Подсилване на имунната система: Високото съдържание на витамин С в папаята може да подобри функциите на имунната система. Витамин С подпомага способността на организма да се бори с инфекциите и да поддържа цялостното си здраве.

Още: Вкусна и здравословна салата с папая

Здраве на сърцето

Папаята е добър източник на калий, който помага за регулиране на кръвното налягане. Адекватният прием на калий се свързва с по-нисък риск от сърдечносъдови проблеми, като сърдечни заболявания и инсулт.

Кожа и коса

Антиоксидантите, витамин А и витамин Е, които се съдържат в папаята, допринасят за по-здрава кожа и коса. Тези хранителни вещества могат да помогнат за предотвратяване на преждевременното стареене, да подпомогнат хидратацията на кожата и да укрепят космените фоликули.

Още: Подсилете имунитета си с този ТРОПИЧЕСКИ плод

Здраве на очите

Папаята е богата на бета-каротин, прекурсор на витамин А, който е от съществено значение за поддържане на добро зрение. Редовната консумация може да допринесе за по-добро здраве на очите и намаляване на риска от свързана с възрастта дегенерация на макулата.

Намаляване на възпалението

Противовъзпалителните свойства на папаята могат да помогнат за облекчаване на болката в ставите и намаляване на възпалението в целия организъм. Това се дължи на съединения като папаин и холин, съдържащи се в плода.

Още: ПАПАЯ ШЕЙК – вкусна и здравословна закуска

Регулиране на теглото

С ниското си съдържание на калории и фибри папаята може да бъде ценно допълнение към плана за контрол на теглото. Фибрите допринасят за усещането за ситост, като подпомагат контрола на порциите и предотвратяват преяждането.

Здраве на червата

Фибрите и ензимите в папаята могат да поддържат здравословен чревен микробиом. Балансираната чревна микрофлора е свързана с подобрено храносмилане, имунна функция и дори психично благополучие.

Още: Любопитни факти за папаята

Профилактика на рака

Някои проучвания показват, че антиоксидантите и фитохимикалите в папаята могат да имат защитен ефект срещу някои видове рак, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се установят тези твърдения.

Важно е да се отбележи, че макар консумацията на папая веднъж седмично да осигурява тези потенциални ползи, балансираното и разнообразно хранене като цяло е от съществено значение за оптималното здраве. Индивидуалните реакции към храните могат да варират, така че е препоръчително да следите как тялото ви реагира на въвеждането на нови храни.

Както при всяка промяна в хранителния режим, ако имате съществуващи здравословни състояния или притеснения, добре е да се консултирате с медицински специалист или регистриран диетолог, преди да внесете значителни промени в диетата си.

Източник: Brightside

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка

6 неща, които носят само жените с високо самочувствие

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Кои са най-добрите комплименти за мъж?

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com