Какво ще се случи с ръцете ви, ако пишете на компютър всеки ден?

1885
Какво ще се случи с ръцете ви, ако пишете на компютър всеки ден?
Снимка: iStock/Guliver

В ежедневието си всеки ден използваме телефона си или пък пишем на компютъра си. В работата си много от нас въвеждат данни или пък пишат обемни текстове. Ако и вие сте от тези хора, най-вероятно поне  веднъж сте изпитвали болки в ръцете от продължително писане. Ръцете ни страдат особено много, ако това писане е интензивно и през целия работен ден.

Цялостното положение на ръцете по време на писане, стискането на пръстите или стягането на китките, позицията на врата и ключицата, могат сериозно да наранят пръстите, ръцете и пръстите по цялата им дължина. Болката може да се сравни със счупване.

ТОВА са положителните ефекти от ПИСАНЕТО на ръка

В нашето съвремие все повече писането на ръка и четенето на книги например бива заменено от писането на клавиатура и електронните четци...

Според healthdigest.com човек пише между 37 и 44 думи в минута. За един работен ден от 8 часа трябва да напишете около 20 хиляди думи. Това наистина е огромен труд за вашите ръце, нервните окончания в тях и малките костици и сухожилия, които ги свързват.

Проучването не е отразило времето за почивки. Дори да правите пауза, това безспорно си остава един сериозен труд и усилие, което полагате всеки ден. Самото изследване е направено от Алън Хедж, директор на лабораторията за човешки фактори и ергономия в Университета Корнел, цитирано от healthdigest.com. Според него около 80% от хората, които работят на компютър и пишат, в края на работния ден изпитват дискомфорт и болка в ставите.

Натискът по време на писане е малък и не би трябвало да предизвика болка. Всъщност, напрежението идва от мускулите и позицията на ръцете по време на работния ден. Заради продължителното стягане се получава компресия на ставите и мускулите, сухожилията и всички нервни връзки на ръцете.

Ако не вземете мерки и не лекувате болките в ръцете, то те могат да доведат до възпаление на карпалния тунел. При него най-често болката се проявява в китките, показалеца, безименния пръст и понякога в други части на ръцете, в зависимост от стила ви на писане. В някои случаи може дори да настъпи изтръпване на пръстите и дори да не можете да държите в ръцете си предмет.

Как да се отървем от бактериите по клавиатурата

Бактерии, коронавируси, газирани напитки, бургер сосове, сиренце… Това са само част от нещата, които ежедневно могат да попаднат...

При особено тежки случаи се налага операция, тъй като мускулите на ръцете не могат да изпълняват функцията си. Самата болка също се разпространява по ръката и предизвиква невъзможност да вършите ежедневни дейности.

За да намалите риска от възпаление на ръце те си, можете да промените позата на писане. Постарайте се главата и гръбнака да са изправени по време на писане. Ръцете и лактите е добре да са опрени на равна повърхност, за да няма изпускане. Не поставяйте китките си върху груби ъгли. Правете по-чести, но кратки почивки, в които да изпълните няколко упражнения за китки.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com