Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете боровинки?

8084
Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете боровинки?
Снимка: iStock/Guliver

Освен вкусни боровинките са и невероятно полезни за здравето ни. Те са сред плодовете с най-висока антиоксидантна стойност.

Тези малки плодчета изобилстват от витамини С, А и Е, рибофлавин, фолат, фибри, ниацин, магнезий, калий, манган, мед, желязо и цинк.

Ниската им калорийна стойност ги прави идеална закуска по всяко време на деня. Можете да ги ядете цели или да ги използвате в мюсли, плодови салати, зърнени храни или смутита.

Ето какво ще се случи с тялото ви и какви ще са ефектите от консумацията на боровинки, ако ги включите в ежедневното си меню.

1. Повишен имунитет

С ежедневна порция боровинки може ефективно да се предпазите от обикновени настинки, сезонен грип и други заболявания. Антиоксидантите в тези малки плодчета укрепват имунната система чрез неутрализиране на свободните радикали.

2. По-нисък риск от развитието на рак

Според Американския институт за изследване на рака боровинките могат да помогнат за предотвратяване на различни видове онкологични заболявания, включително на устата, яйчниците, дебелото черво, черния дроб, простатата, белите дробове, стомаха и гърдите.

Освен това високите количества витамин С, медта и фенолните съединения в тези малки плодчета забавят прогресирането на раковите клетки.

Замразените и пресни боровинки имат еднаква антиоксидантна способност.

3. Намаляване на коремните мазнини

Проучване на Сърдечно-съдовия център от Университета в Мичиган показва, че боровинките помагат за елиминиране на мазнините от областта на корема. Полифенолите в тях съдействат за разграждането им и за намаляване на рисковите фактори за метаболитен синдром.

Боровинките са чудесен източник на фибри и благодарение на тях насищат и ви карат да се чувствате сити за по-дълго.

4. Подобрени мозъчни показатели

Боровинките поддържат здравословното функциониране на мозъка. Това доказва изследване, публикувано в научното списание Brain Research.

За да подобрите способността за учене, запомняне и двигателните си умения, яжте 1/2 чаша боровинки дневно.

5. Насърчаване здравето на сърцето

Според проучване, публикувано в списанието на Американската сърдечна асоциация Circulation, яденето на 3 или повече порции боровинки и ягоди седмично може да помогне за намаляване на риска от инфаркти сред жените.

6. Поддържане здравето на очите

Антиоксидантът лутеин, който се съдържа в боровинките, съдейства за запазване на зрителната острота и предпазва от очни заболявания.

Също така тези плодчета могат да помогнат за предотвратяване на свързани със възрастта проблеми със зрението като катаракта, късогледство, дегенерация на макулата и диабетна ретинопатия.

7. Ефективен контрол върху нивата на глюкоза в кръвта

Червени боровинки: Ето защо трябва да ги включите в диетата си

Плодовете са чудесни за нашето здраве. Всеки плод има своите предимства и има нещо, което го прави уникален. Някои плодове са чудесен и...

Консумацията на 2 чаши боровинки ежедневно може да подобри или дори да предотврати високите нива на кръвната захар при хора с диабет тип 2.

8. Подобряване състоянието на пикочната система при наличието на инфекция

Според проучване на учени от университета Rutgers боровинките могат да предотвратят инфекции на пикочните пътища. Те имат свойството да инхибират бактериите, които предотвратяват прилепването на бактериите към стените на пикочния мехур.

Пийте чаша боровинков сок веднъж или два пъти дневно, за да предотвратите инфекции на пикочните пътища или да подпомогнете лечението им.

9. Забавяне процеса на стареене

Боровинкова лесна закуска за дома

Време е да ви зарадваме с една лесна и лятна рецепта за закуска, която ще ви даде чудесен старт на деня:  Продукти: 12 филийки х...

Антиоксидантите могат да забавят процеса на стареене, като неутрализират свободните радикали в тялото ни. Боровинките са най-богата на антиоксиданти храна в света. Добре е ежедневно да консумирате по чаша сок от тях.

10. По-добро храносмилане

Боровинките са плодове с високо съдържание на фибри и следователно са много полезни за храносмилателната ни система. Фибрите играят ключова роля в извеждането на отпадните продукти, регулирането на движението на червата и естествения процес на детоксикация.

Те дори могат да предотвратят запек, подуване на корема и газове. Също така помагат в борбата с възпалението и инфекциите в долната част на стомашно-чревния тракт.

Но запомнете, че фибрите се разпадат при приготвянето на сок. В този случай е по-добре боровинките да се консумират цели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньора им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com