Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

1204
Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание
Снимка: iStock

Заболяването на бъбреците често е придружено от силна болка. Какво да се пие при болки в бъбреците трябва да ви каже лекар, но има няколко начина да облекчите състоянието преди посещението в болница.

Защо се появява болка в бъбреците?

Функцията на бъбреците е да прочистват кръвта, да премахват токсините от тялото. При различни заболявания този сдвоен орган може да загуби своята ефективност. Освен това заболяването може да бъде придружено от силна остра болка, която буквално сковава цялото тяло на човека.

Най-често срещаните бъбречни заболявания са:

- Пиелонефрит - остър или хроничен възпалителен процес с инфекциозна генеза на външната мембрана на бъбреците и техните тазови канали;
- уролитиаза. Патологичен процес на образуване на камъни в бъбреците, пикочните пътища и жлъчния мехур. Причинява се от метаболитни нарушения, автоимунни или придобити заболявания;
- хидронефроза. Нарушение на оттичането на урината в бъбрека (бъбреците);
- бъбречна колика. Синдром, провокиран от едно или повече заболявания, при който пациентът усеща най-силна остра болка в долната част на гърба и директно в засегнатия бъбрек.

Всяко от тези заболявания е опасно и изисква спешна медицинска помощ и хоспитализация. Ето защо в случай на болки в долната част на гърба, придружени от нарушена диуреза (оттичане на урината), повишена температура, внезапно гадене, треска, е необходимо да се извика бърза помощ. Самостоятелното предприемане на каквото и да било е силно непрепоръчително, то може да влоши ситуацията и да доведе до непоправими последици.

Но има няколко безопасни начина за облекчаване на състоянието на пациента.

За здрави бъбреци - ето какво трябва да правим

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците?

Единственото нещо, което може да се препоръча у дома за облекчаване на симптомите, е няколко малки глътки вода преди посещението при лекаря. Какво да се пие при болки в бъбреците в болницата се контролира стриктно от нефролог или общопрактикуващ лекар.

Обикновено при бъбречно заболяване се използва комплексна терапия, която включва хормонални лекарства, аналгетици, лекарства, облекчаващи спазмите на гладката мускулатура, и антибиотици.

Вкъщи, ако болката стане непоносима, можете да вземете болкоуспокояващо, което вече сте пили. Не забравяйте да запишете какво лекарство, колко и кога (точното време) сте го приели и да дадете тези бележки на Вашия лекар.

Понякога болките в бъбреците могат да се появят при хроничен цистит - заболяване на пикочния мехур. Ако след консултация с Вашия лекар и получаване на назначения все още има въпроси относно това какво можете да пиете, следната информация ще Ви помогне:

- Изключете от диетата си всички пикантни, остри, кисели и алкохолни напитки;
- пийте леки плодови компоти, морсове;
- пийте чай от лайка (една чаена лъжичка или едно пакетче сухи листа на чаша вряла вода), за да изчистите организма от токсините.

Не забравяйте, че бъбреците не обичат студа. Обличайте се добре и носете дълги якета или палта, това ще ви предпази от заболявания, които е по-лесно да се предотвратят, отколкото да се лекуват.

Сега вече знаете, че можете да пиете вода, мръвки и билкови чайове, когато имате болки в бъбреците. Независимият избор на лекарства може да се превърне в тежки усложнения, затова оставете този въпрос на лекаря.

12 симптома, които издават болни бъбреци

А ако често имате болки в бъбреците, включете в диетата си червена боровинка. Тя е идеална за борба с патогенните микроби, които причиняват опасни бъбречни заболявания и възпалителни процеси. Също така нормализира работата на бъбреците динята или соковете от диня.

Ако в страната, долната част на гърба, долната част на ребрата внезапно се появи остра болка, не трябва да отлагате, а да извикате линейка. Възможно е да имате бъбречна колика. Не трябва да се приемат болкоуспокояващи: пристъпът на колики може да маскира остра хирургична патология, като апендицит или панкреатит. За да облекчите състоянието, седнете за 10-15 минути в гореща вана, топлинните процедури ще облекчат болката за известно време.

Едно от условията за нормална функция на бъбреците е правилният режим на пиене. Важно е да се пият поне 1-2 литра чиста вода на ден, особено при хора, склонни към инфекции, и при наличие на уролитиаза.

При изразено увреждане на бъбречната функция трябва да се ограничи приемът на белтъчини: увредените бъбреци не са в състояние да отстранят необходимото количество продукти от разграждането на белтъчините и в кръвта се натрупват азотни токсини. Но имайте предвид, че не трябва да се отказвате напълно от протеините; организмът ще започне да си набавя необходимите аминокиселини от мускулната тъкан.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо
Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Ако знаете как правилно да приготвите агнешкото месо, вкусът му няма да има равен. Ще се получи една незабравима феерия от аромати, галещи небцето. Ако...