Какво задължително се раздава на Архангелова Задушница?

5447
Какво задължително се раздава на Архангелова Задушница?
Снимка: iStock/Guliver

Последната от трите големи Задушници, в които почитаме починалите и се молим за душите им – Архангелова Задушница – е тази събота, 4 ноември. Тази Задушница не на фиксирана дата, тъй като зависи от друг голям християнски празник – Архангеловден.

Архангелова Задушница се отбелязва винаги в съботния ден, който предхожда Архангеловден. Архангел Михаил е „борец против злото“, често изобразяван как пробожда дявола. Той е ангел, пазител на душите, поради което не е неочаквано, че третата голяма Задушница у нас е свързана именно с деня на Архангел Михаил. Празникът е известен също и като Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили. 

За да почетете душите на мъртвите в съботата преди деня на светията, познат в народните вярвания като душовадник или ангелът, който взима душата на починалия, важно е да знаете какви са традициите и обичаите за тази Задушница, сред  които е и подаването на храна „за Бог да прости“ на онези, които срещаме на гробищата, или на съседи и познати.

Какво се раздава на Архангелова Задушница е въпрос, вълнуващ християните, подготвящи се за деня на мъртвите си близки, както и всички, които са имали щастието да нямат близък починал, поради което не са отбелязвали Задушниците и не са сигурни какво задължително се раздава на Архангелова Задушница.

Архангелова задушница 2023: ето кога се пада

Какво се раздава на Архангелова Задушница?

Подавките, които се приготвят за Архангелова Задушница, не се различават съществено от тези за помени и за останалите две големи Задушници. Задължителните ястия и напитки, които домакините следва да подготвят за празника, през който почитаме душите на мъртвите, са:

  • жито, което олицетворява възкресението,
  • вино, което се възприема като символ на Христовата кръв,
  • хляб или пити, които припомнят саможертвата на Христос за нас,
  • бонбони, дребни сладки,
  • различни храни, които са били любими на скъпите ни покойници,
  • агнешко или пилешко месо.

Наближава Архангелова Задушница. Какво задължително се прави?

Включването на агнешко месо в раздавките за Архангелова Задушница съвсем не е случайно. Това е свързано с ястията, които традиционно се приготвят за празника Архангеловден, който е след тази трета голяма Задушница. Трапезата в чест на Архангел Михаил е празнична – коли се курбан – агне, пекат се т.нар.  рангеловски хлябове – боговица и рангелово блюдо.

Житото и червеното вино, които са характерни и задължителни за Задушницата, присъстват и на празничната трапеза в чест на светеца Архангел Михаил, вероятно защото е известен като ангел на смъртта, защото именно той е светецът, които „взима“ душите, при него отива душата на починалия, като колкото по-праведен е бил приживе, толкова по-чиста отива душата му при Архангел Михаил. Така че виното и житото, които са първи отговор на въпроса „Какво задължително се раздава на Архангелова Задушница?“ присъстват и на празничната трапеза в деня на Архангел Михаил.

Разбира се, важно е не само какво се раздава, а и с какви мисли, с какви молитви за опрощаване на греховете на починалия се подават раздавките на Задушница. Не по-малко важна е самата молитва, църковната свещ, панихидата в църквата, преливането с вино и прекадяването на гроба. Не количеството е водещо при раздаването на храна, въпреки че някои опечалени отдават голямо значение какво и колко подават за „Бог да прости“, а пропускат молитвата от душа и значението ѝ за починалите близки.

На Архангелова Задушница не се работи. Денят е посветен на онези, които вече живеят само и единствено в спомените и сърцата ни, предназначен е не за труд, а за споделяне на скъпи спомени, свързани с милите ни покойници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямо пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com