Какъв начин на живот е водила най-старата жителка на планетата?

1704
Какъв начин на живот е водила най-старата жителка на планетата?
Снимка: стопкадър / Guinness World Records / YouTube

На 19 април 2022 почина японката Кане Танака, обявена за най-стария човек на Земята. Тя живяла 119 години! Каква е тайната на нейното удивително дълголетие?

Кане Танака е родена в 1903 г. като седмо дете в семейството си. Преживява три войни: Руско-японската, Първата и Втората световна. Пред очите й се сменят трима императори. Омъжва се на 19-годишна възраст, ражда четири деца и осиновява още едно. Съпругът й управлява семейния бизнес за производство на ориз, традиционни сладкиши и юфка. По време на Втората световна война той и синовете й отиват на фронта - а Кане поема бизнеса в свои ръце. Начело на производството остава до 103-годишна възраст; тогава й поставят диагноза рак на дебелото черво. Обаче тя успява да победи болестта с подкрепата на семейството си.

На 116 години, през 2019 г. Кане беше записана в Книгата на рекордите на Гинес като най-възрастния човек на планетата. Последните си години столетницата живя в старчески дом в префектурата Фукуока, Южна Япония.

Жизненост на ума и тялото. В многобройни интервюта японката признава, че повече от всичко обича газираните напитки и шоколада. Според нея основната тайна на дълголетието се крие не в правилното хранене или спорт, а в доброто настроение. Вярва, че ключът към дълголетието е здравият сън. Цял живот става в 6 часа сутринта, а сънят й продължава най-малко 7 часа.

Доказано е, че друга важна предпоставка за дълголетието е натоварването на ума. Кане решава математически задачи и пъзели с числа до дълбока старост. Тя била уверена, че мислите имат материални измерения, затова не се фокусира върху отрицателните емоции и мисли позитивно.

Колкото до физическата активност, макар никога да не се занимавала сериозно със спорт, движението винаги било неразделна част от живота й.

Меню за дълголетие. Въпреки, че Кане обичала да се поглези с шоколад и сода, основата на нейното меню била нискокалорична здравословна храна: кафяв ориз, прясна риба, зеленчуци и изобилие от соеви продукти, които са в основата на менюто на жителите от архипелага Окинава, където Танака живяла цял живот. Главният здравословен навик на жителите на Окинава е да ядат поне 18 различни храни на ден. Така успяват да набавят всички необходими витамини и микроелементи и да се спасят от преяждане.

Има и друга тайна: режим на хранене, изграден на принципа „Хара хати бу” - което означава „80% пълен стомах”. За японците е правило да ядат до 80% от състоянието на ситост, така не претоварват стомаха и се предпазват от много болести.

Семейство и близки хора. Японците много обичат да се включват във всякакви групи за най-различни хобита. Там те не само овладяват нови умения, но и намират нови приятели. Самата Танака многократно е казвала, че подкрепата на семейството и близките й означава много за нея. А и отдавна е доказано научно, че самотата е стрес, който отнема по-голямата част от годините на нашия живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището
Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Някои думи могат да разгневят починалите и да ви изпратят неприятности и проблеми. Гробището е свещено място, на чиято територия трябва да се спазват...