Картофеното мляко излиза на мода

1223
Картофеното мляко излиза на мода
Снимка: iStock

Напоследък растителното мляко се появи като нашумяла алтернатива на животинското. Новост в шведските магазини е нова разновидност растително мляко - картофеното.

Картофите са добър вариант от гледна точка за опазване и прочистване на околната среда. Те имат относително мек вкус, а в овесеното мляко се чувства характерният доста силен вкус на овес. Отглеждането на картофи не изисква толкова много вода, колкото например грижите за бадемите, които също се ползват като суровина за растително мляко. Подобно на много други напитки, базирани на различни растения, картофеното мляко е в разнообразни видове: обикновено, неподсладено и за кафе.

Картофеното мляко

Картофите в новата напитка са не чак така много – едва 6%. В разновидностите за кафе и без захар те са 11%. Колко здравословни вещества от картофите има в растителното мляко с 6% съдържание на картофи? 200 милилитра мляко са горе-долу равни на 12 грама картофи, а това е една пета част от картоф със средни размери. Но само 12 грама картофи не съдържат кой знае какви значителни като обем количества минерали, фибри и витамини.

Защо трябва да консумираме по-често кисело мляко?

В картофеното мляко не се съдържат картофени фибри – а такива от корен на цикория, който се прибавя допълнително. Цикорията е възможно да повлияе нездравословно на някои хора, понеже съдържа въглехидрати, които трудно се усвояват в тънките черва. Също така би трябвало да се отчете фактът, че в картофеното мляко липсва йод. А той е много важен елемент, съдържащ се, например, в овесеното мляко. В растителните храни няма йод – той се наблюдава най-вече във водораслите. Ето защо йодът трябва да се прибавя допълнително или да се ползва йодирана сол – понеже е от голямо и съществено значение за нормалното действие на щитовидната жлеза. Ако в хранителното меню на човека няма йод, щитовидната жлеза не произвежда в нужното количество тироксин и други хормони. Ала въпреки това обстоятелство, все пак в картофеното мляко има добавен витамин D, калциев окис и витамин В12. А от чисто хранителна гледна точка няма значение дали хранителните вещества първоначално са се съдържали в продукта или са били добавени по-късно в процеса на производството.

Важно е да знаете тези тънкости при варене на прясно мляко

Рекламите за картофени напитки подчертават ползите за здравето от картофите – но е трудно да се утвърждава, че картофите представляват някаква „супер-храна“. Сами по себе си те нямат магически сили, не са нито вредни, нито много здравословни. Картофите, съдържащи се в 200 милилитра картофено мляко на ден, няма да допринесат голяма полза за здравето – но съчетани с граховия протеин, витамините и фибрите, се получава една доста полезна смес.

Вкусът на картофеното мляко изненадва мнозина, толкова повече в сравнение с този на овесеното мляко, с което мнозина са свикнали. Консистенцията на картофеното мляко за кафе е малко по-гъста. Във всички случаи е доста различен от вкуса на овесеното мляко, а това за някои е предимство, за други – недостатък. Повечето консуматори са съгласни, че във вкуса на картофеното мляко се чувства лек оттенък на варени макарони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Колко време трябва, за да втаса козунака?
Колко време трябва, за да втаса козунака?

Тестото за козунаци обикновено втасва три пъти и се меси дълго, внимателно и съсредоточено. Оставете тестото на топло място за 1,5-2 часа да втасва. Температура...