Католически Великден 2024 - кога се пада, традиции и обичаи

104326
Католически Великден 2024 - кога се пада, традиции и обичаи
Снимка: Pixabay.com

През 2024 г. католическият Великден се пада на 31 март, докато православният Великден пада на 5 май. Католиците обикновено празнуват Светото Възкресение Христово по-рано от православните християни, разликата може да бъде повече от месец. Понякога празничните дати съвпадат.

На този ден както католиците, така и православните християни празнуват победата на живота над смъртта, добродетелта над злото, както и прехода от греховния земен към вечния живот – следването на възкръсналия Божи син Иисус Христос, разкрил на света божествената си същност и възкръснал от мъртвите, след като е умрял на кръста.

За православните християни важен момент е слизането на Благодатния огън в храма на Божи гроб в Йерусалим в навечерието на Великден, на Велика събота. Католиците са неутрални или скептични относно това събитие.

Обичайно е православните християни да празнуват Великден в първата неделя след пролетното равноденствие, в деня след първото пълнолуние.

Великден 2024 - кога се пада, традиции и обичаи

Разлики между православния и католическия Великден

В православната традиция Великият пост е най-строг и дълъг. В продължение на четиридесет (или повече) дни православните християни посвещават много време на молитва и покаяние и съзнателно се въздържат от определени храни и развлечения. Тези ограничения имат за цел да ни напомнят за Исус Христос, който е постил 40 дни в пустинята. Великият пост включва специална диета, която включва въздържание от храни от животински произход (месо, яйца, млечни продукти и риба), както и аскетизъм за участие в развлекателни събития.

Западната църква е по-гъвкава в подхода си към поста. Тук се спазва строг пост само в определени дни, а това са:

  • Пепелна сряда (началото на Великия пост);
  • Добър петък;
  • Велика събота.

Освен това, в сравнение със строгите правила на православните християни, дори в тези три дни католиците имат право да ядат яйца, млечни продукти и риба. Ограниченията в забавленията също не са типични за западната традиция - тези дни вярващите католици пеят, танцуват .От 14 февруари до 30 март (46 дни) продължава предвеликденският пост за католиците през 2024 г.За православните християните Великият пост започва на 18 март и продължава до 4 май (48 дни).

Има важни периоди и дати по време на Великия пост:

  • Света четиридесетница, която е пет седмици и пет дни. Тази година за католиците тя ще продължи от 14 февруари до 20 март и от 21 до 25 март , а за православните - от 18 март до 21 април и от 22 до 26 април.
  • Лазарова събота, в която се възпоменава възкресението на праведния Лазар от Исус Христос, се пада на 23 март за католиците и на 27 април за православните християни.
  • Цветница, известна още като Вход Господен в Йерусалим , се чества на 24 март за католиците и на 28 април за православните християни.
  • Страстната седмица, предхождаща Великден и състояща се от шест дни, ще се състои от 25 до 30 март за католиците и от 29 април до 4 май за православните християни.

Отделно се откроява Петдесетница - важен християнски празник, празнуван на 50-ия ден след Великден в памет на слизането на Светия Дух върху апостолите. През 2024 г. Петдесетница се пада на 19 май за католиците и на 23 юни за православните християни.

Символиката на католическия Великден и църковните ритуали

За източните християни основните символи на Великден са боядисаните кокоши яйца и козунаците . В подготовката за Великден е обичайно да се боядисват кокоши яйца, това е символ на възроден живот. Първоначално при боядисването на яйцата са използвани предимно нюанси на червеното, като напомняне за кръвта на Христос, но сега се използват всички цветове.

На Запад празникът се свързва предимно с шоколадовите яйца и великденските зайци. Великденският заек е символ на плодородието и прераждането и всяка година подарява на децата шоколадови яйца и други лакомства, плюшени играчки и малки сувенири. Заекът, според легендата, поставя подаръци в ярки кошници, така че тези дни вярващите католици събират сладки подаръци за близки за Великден. Оттук идват асоциациите със забавни игри: децата много обичат Великден не само заради лакомствата, но и заради забавленията

Празнична трапеза

Традициите на православната великденска трапеза са познати на всички от детството.Това са, разбира се, козунаците - специален подсладен хляб и печено агнешко месо. Католиците нямат ясни правила, много зависи от произхода и семейните традиции. В някои региони се пекат и ядат малки канелени кифлички, в други се сервира плодова торта.

В западната традиция популярна игра се нарича „Лов на яйца“: родителите (а според легендата това се прави от Великденския заек) крият шоколадови яйца с бонбони, сладкиши и други изненади в тревата, а децата с радост ги търсят и ги събирайте в кошници.

Пере ли се на Великден - какво ни повелява традицията?

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com