Клетвата на Левски – знаете ли какво пише в нея?

12527
Клетвата на Левски – знаете ли какво пише в нея?
Снимка: НВИМ

Клетвата, която дава Васил Левски като революционер, далеч надхвърля целите на революционните комитети. Тя е клетва-готовност за борба до смърт, клетва-отдаденост на Родината, клетва-саможертва, в която Левски поставя сам себе си на кладата "Свобода или смърт".

В клетвата се крие тайна сила, защото изричащият я се отказва от всичко – от дом, от семейство, от живота си в името на заветната цел – Свободата. И докато клетвата на Левски, която подписва на 16.06.1872 г. и която била обща за всички храбреци, присъединили се към ЦБРК, съдържа суха информация за поемане на отговорност за вярна служба, отговорност за действията си, обещание за разпределяне на задълженията между членовете според възможностите и уменията им и отговорност за точно изпълнение на длъжността, другата клетва на Апостола – тази пред народа – е емоционална и разнищва до последната бримка духа и характера му. Клетвата на Левски, която дава пред народа си, е пълна със себеотричане и готовност за саможертва.

Клетвата на Левски пред народа

Заръката на Левски била произнасянето на клетвата да бъде пред Евангелие или кръст, пред нож и револвер и с лява ръка, поставена на сърцето. Ясно личи готовността за саможертва от съдържанието на  клетвата на Левски, която дава пред народа.

Народната клетва гласи: "Заклевам се в Евангелието, в честта си и в Отечеството си, пред Бога и пред честното събрание на съзаклятието, че от всичко, което ми се яви, няма да кажа и открия никому нищо до смърт и до гроб. Заклевам се и обещавам като полагам за святата тази цел, живот и имот". Силата на думите нахвърля всички клетви, които членовете на комитетите някога са давали, пронизва робската тишина и извежда на преден план саможертвата в името на свободата, готовността да се откажеш от всичко и от себе си дори, за да постигнеш заветната цел и бъде Родината ти независима.

Особено силен и разтърсващ е краят на клетвата на Левски: "…ако бъда предател или престъпник, съгласявам се да бъда прободен от оръжието на съзаклятието, което има длъжност да ме брани, а и право да ме съди".

Как изглежда листът с клетвата на Левски?

Пожълтелият лист хартия с клетвата на Левски, по-ценен от злато, защото е изписан от ръката на Апостола и е продукт на себеотричането му и на готовността му за смърт в името на свободата, е съхранен и се пази като реликва в музея. Документът е и дигитализиран и снимката му може да бъде открита в онлайн пространството, за да се докоснете до клетвата на Левски, изляза изпод пръстите му, до почерка и подписа на Апостола и с очите си, а не само със сърцето си.

"Долоподписаннiятъ, като прiемамъ сичките Длѫжностти които миса налагат чрѣзъ Упѫлномощiето ми дадено от Ц.Б.Р.К. и сѫмъ в Отговорность на свойте дѣйствiя, съгласявамса въ сичко и съ дѣйствіята на другите членове на Ц.К. които ще распоредатъ по междуси длѫжностите по способност-та на секиго по обстоятелствата. Сѫщіятъ отговарямъ за дѣйствіетаси по уставатъ пред другите чл. на Ц.К. и сѫ заклѣвам предъ нашето Отѣчество Бѫлгарія че ще слѣдвамъ точно длѫжноститеси.

16/28 II 72

В. Левскій"

СНИМКА: Wikipedia

Клетвата на Левски днес

На 3 март всяка година – денят на бленуваната Свобода – в редица градове в страната ни се отдава почит към Левски и към героите, загинали за независимостта ни, чрез пресъздаване на знаменити моменти и събития и пресъздаване на учредяването на комитетите на Вътрешната революционна организация от Апостола и полагането от членовете на Народна клетва на Васил Левски, която всички заедно можем да повторим, за да си спомним за славното минало и да го възродим от пепелта. С почит, с обич и с надежда да бъдем достойни наследници на Апостола.

ОЩЕ: Ножът на Васил Левски и сабята на Христо Ботев пристигат в Бургас

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Лоша поличба: 7 неща, които не трябва да държите у дома

Убийци на бодрост: 8 храни, които ви правят уморени и сънливи

Тези зодии НЕ понасят да са в светлината на прожекторите

Късметът е по петите ви, ако номерът на вашия апартамент съдържа тези числа

Яжте това преди полет

Искам го и ще го получа! 4 зодии, които не могат да губят

Истински принц: 10 неща, които само един любящ мъж ще направи за вас

Знаете ли защо белите мечки не ядат пингвини?

Не е за вярване, но този остров е най-големият производител на ванилия в света

Благовец 2024 - кога се пада, какви обичаи и традиции се спазват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...