Кое е най-високото село в Рила планина?

34705
Кое е най-високото село в Рила планина?
Снимка: Община Самоков

Рила е най-високата и една от най-живописните планини в България, предлагаща спиращи дъха гледки по всяко време на годината. Планината привлича с божествена красота и невероятно разнообразие от растителен и животински свят. Тук има много реки, извори, потоци, кристално чисти езера.
В подножието на планината се намират градовете Белица, Белово, Благоевград, Велинград, Долна баня, Дупница, Костенец, Кочериново, Разлог, Рила, Самоков, Сапарева баня, Якоруда  и много села, сред които Бараково, Стоб, Говедарци,  Овчарци, Белчин, Мала църква, Маджаре, Момина клисура, Яхиново и мн. др.

Кое е най-високото село в Рила планина?

Говедарци

Говедарци се намира на 13 км западно от Самоков. Издига се на 1238 м надморска височина. Селото е разположено в Говедарската котловина, в предпарковата зона на национален парк “Рила” по поречието на река Черни Искър.

Знаете ли къде се събират Рила, Пирин и Родопи?

Назад във времето

По време на Римската империя на мястото на селото около горните притоци на Искър (Прави Искър, река Лопушница, река Лакатица) е имало рударски селища за добив на железни руди и желязо. Легендата разказва, че това е най-голямото село в Искровете (Черни, Леви и Бели Искър) и е основано по време на византийската власт в България.

Първите писмени сведения за селото откриваме в хрисовула на цар Иван Шишман от 1378 г., с който той дарява земи и имоти на Рилския манастир. Сред изброените имоти е Българино, старото име на днешното село Говедарци. Друго известно старо име на селото е Мацакурово.

При едно от нападенията над Рилския манастир няколко семейства успяват да се скрият с добитъка в околностите. По пътя губят част от говедата и дълго време се лутат из рилските гори, докато накрая откриват изворите на Черни Искър. Половината семейства остават тук и се заселват за постоянно. Останалите харесват котловината по десния бряг на реката, близо до трите извора и строят колибите си. Така се поставя началото на днешното село. Трите извора се превръщат в чешми с имената Джамбазката, Ашковата и Ботовата - на имената на фамилиите, които живеят край тях. Местните се занимават с животновъдство, дърводобив и земеделие. Сред тях има и дервентаджии (пазачи на пътища), коруджии (пазачи на горите от изсичане и пожари), въглищари, колари. 

През 1838 г. по инициатива на селските първенци заминава делегация за Цариград, която моли разрешение за построяване на черква и параклис в Говедарци. След завръщането й започва строеж на църквата “Св.Никола” на най-високото място в селото. В двора има параклис с две стаи за килийно училище. Местните разказват, че Васил Левски лично основава революционен комитет в Говедарци. През 1871 г. Апостолът преминава планината от Рилския манастир и пренощува в параклиса при черквата и училището.

Селото е сред любимите места за лов на царското семейство. Цар Фердинанд построява ловна хижа над селото в местността Овнарско. Говедарци е първото село в България, обявено за курорт от цар Борис III.
В Говедарци се ражда и Людмила Живкова. По това време Тодор Живков е председател на ЦК на ОК на партията.

Знаете ли какво е старото име на Рила?

Говедарци днес

Днес в рилското село живеят около 1250 жители. Основните поминъци са животновъдство, дърводобив, отглеждане на прочутите самоковски картофи, ски-, планински и риболовен туризъм. В Черни Искър може да се лови балканска пъстърва. Селото привлича с кристално чист въздух и приказни гледки към планината. Оттук тръгват едни от най-популярните туристически маршрути - за Седемте Рилски езера, хижа “Вада” , хижа “Мечит”, хижа “Ловна”, Урдини езера, Еленини езера, Лопушкото езеро, Йончевото езеро. Около селото има около 25 високопланински езера, някои от които са богати на местна пъстърва.

Над котловината на село Говедарци се намира връх Мальовица, а селото е един от изходните пунктове за изкачването му. На около 2 км от селото в подножието на връх Малък Мечит /2535 м/ е изградена ски писта с дължина 1,5 км до хижа “Мечит”. Пистата се обслужва от ски влек “Помагалски” с дължина 1,3 км и детски влек с дължина 250 м. Долината на река Лакатница през зимата става естествена писта за ски бягане.

В местността “Надарица” има останки от древно селище от времето на Римската империя. В района  на селото има два манастира - “Св.Георги Победоносец” и Св.Троица”, както и много оброчни места и параклиси. През август селото е домакин на фестивала „Дар от природата“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com