Кое е по-добро за отслабване? Периодично гладуване или преброяване на калориите

1113
Кое е по-добро за отслабване? Периодично гладуване или преброяване на калориите
Снимка: iStock

Когато става въпрос за отслабване, два популярни подхода са периодичното гладуване и броенето на калории. И двата метода имат своите привърженици, но кой от тях е по-добър? Нека навлезем в детайлите.

Периодичното гладуване (ПГ) включва циклично редуване на периоди на гладуване и хранене. Сред най-разпространените методи за периодично гладуване са методът 16/8 (гладуване в продължение на 16 часа и ограничаване на храненето в рамките на 8 часа) и редуването на дневните гладувания (гладуване всеки втори ден). Поддръжниците на IF твърдят, че той може да спомогне за намаляване на теглото чрез намаляване на общия прием на калории, подобряване на инсулиновата чувствителност и увеличаване на изгарянето на мазнини.

4 храни, с които ще отслабнете без диета

От друга страна, броенето на калориите се фокусира върху проследяването и ограничаването на броя на приетите калории през деня. То включва изчисляване на калорийното съдържание на храните и напитките и следене на размера на порциите. Привържениците на броенето на калориите вярват, че отслабването се случва, когато има калориен дефицит, което означава, че консумирате по-малко калории, отколкото изгаряте.

И така, кой подход е по-добър за намаляване на теглото? Отговорът зависи от индивидуалните предпочитания и факторите на начина на живот. Някои хора смятат, че е по-лесно да се придържат към периодичното гладуване, защото то опростява планирането на храненията и намалява необходимостта от постоянно следене на калориите. IF може също така да помогне за контролиране на глада и да намали вероятността от преяждане по време на прозорците за хранене.

В крайна сметка ключът към отслабването е създаването на калориен дефицит, независимо от избрания метод. Както периодичното гладуване, така и броенето на калориите могат да бъдат ефективни за постигането на тази цел. Важно е обаче да се вземат предвид устойчивостта и дългосрочното придържане към тях. Подход за отслабване, който е твърде рестриктивен или труден за поддържане, може да доведе до разочарование и повторно покачване на теглото.

Диета с яйца сваля до 10 кг за 7 дни

Струва си да се отбележи, че загубата на тегло е многостранен процес и фактори като индивидуалния метаболизъм, физическата активност и цялостния начин на живот също играят важна роля. Консултацията със здравен специалист или регистриран диетолог може да осигури индивидуални насоки и да помогне за определяне на най-подходящия подход въз основа на индивидуалните нужди и цели.

Дали периодичното гладуване или броенето на калориите е по-добро за отслабване, зависи от индивидуалните предпочитания и факторите на начина на живот. И двата метода могат да бъдат ефективни при създаването на калориен дефицит, но устойчивостта и придържането към тях са от решаващо значение за дългосрочния успех. Важно е да намерите подхода, който работи най-добре за вас и подпомага цялостното здраве и благополучие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Ползите и вредите от газираната вода - можете ли да я пиете всеки ден

Желязната лейди: 4 начина да спечелите сърцето на жената Скорпион

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com