Кое населено място в България е с име на маймуна?

52300
Кое населено място в България е с име на маймуна?
Снимка: Getty Images/Guliver

В България съществува уникално населено място, името на което съвпада с определен вид маймуни. В миналото е било самостоятелно село, преди да бъде включено в границите на най-близкия голям град - Шумен. Научете повече за историята на квартал Макак и откъде идва неговото интересно име.

Откъде идва името Макак

Макак е квартал в град Шумен, който е бил включен към него през 1978 година. Разположен е в северната част на града и се намира недалеч от новата Индустриална зона. В миналото, Макак дълго време е съществувал като отделно село, преди да стане част от Шумен. Нека разберем откъде идва негото име.

Има 3 града на река Вит - кой от тях е най-голям?

Произход на думата

Отговорът на зададения въпрос е "Не" - името на селото не е свързано с маймуните, които зимуват в горещите извори в Япония. Произходът на наименованието се корени в турската дума "Макаклар", която е множествено число на "Макак" и означава "патерица" или "колянна кост". Според легендата, името е свързано със стар турчин, който е накуцвал и е живял в селото. Първите упоменавания за това място идват от османските данъчни регистри от XV век, където е посочено като "Макаклар". В XIX век обаче, мястото вече е известно под името "Макак".

Историята на село Макак

Историята на селото е изключително завладяваща. Въпреки че е променяло своето местоположение два пъти, името му остава непроменено. През периода на една от Руско-турските войни (1828-1829 г.), територията на селото става арена на някои от най-значимите битки между двете войски. За съжаление, българското население не успява да се освободи по това време, което води до опожаряването на село Макак. Жителите са принудени да се преместят на ново място в близост до старото село. Вторият пожар, който опустошава селото, се случва между 1862 и 1865 година, но детайлите около него не са запазени.

Колко градове са разположени на река Огоста?

През годините, населението на село Макак се е състояло главно от етнически турци, но е известно и за преселението на кримски татари в района след края на едноименната война от 1853-1856 година. Това води след себе си до изграждането на голяма джамия в центъра на селото. Близо до нея бе основано и училище за децата на кримските татари. След края на Първата Световна война, селото стана дом за множество български семейства, бягащи от ужасите на войните и търсещи убежище. Село Макак приема тези български бежанци, предлагайки им ново начало и надежда за по-добър живот.

Кукеруването в Макак

Кукерството, традиционно свързано със Западна България, започва редовно да се практикува в село Макак от 1927 година. Това се дължи на бежанците от региони със запазени обичаи за този ритуал. Той бързо намира приемственост и сред останалите българи и по този начин се трансформира в ежегодна традиция, обогатявайки празничния календар на селото.

В Беласица планина има само 1 български град - кой е той?

Надяваме се, че разказът за село/квартал Макак ви предостави интересно преживяване. Въпреки името, няма никаква връзка със съществуващите видове маймуни - това е просто едно забавно съвпадение. Така че, ако някога посетите Макак, не се настройвайте да срещнете такива маймуни там.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Може ли да имаме успешна връзка с нарцисист?

8 тайни правила за щастлив брак

20 фрази на партньора ви, който подсказват липса на любов

5 нагласи от детството, които пречат на една жена да изгради здрава връзка в настоящето

Почистване на тоалетната с кафе - ето как се прави

Как добрата визия ви помага да постигнете успех в живота?

5 важни стъпки за излизане от токсична връзка без разбита психика

Половин чаша от това и подът ще остане чист 1 седмица

Лош дъх - как да го предотвратите и да се отървете от него

Хартиена карта, пари и още 6 неща в колата, носещи големи неприятности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com