Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е добре да сложите ориз във вашата пералня?

02 април 2024, 12:44 часа

Пералнята е важен помощник във всеки дом. Домакините са готови на всякакви трикове, когато се грижат за любимия си домакински уред.

Но защо се слага ориз в барабана на пералнята? Оказва се, че всичко е много просто.

Оризът помага да се контролира образуването на мухъл и неприятни миризми в машината. Французите са едни от първите, които са използвали този трик. В борбата с проблемите, свързани с домакинските уреди, френските домакини се обърнаха към необичайно, но ефективно решение. Те откриха, че обикновеният ориз може да бъде ключът към премахването на миризмите и мухъла в пералните машини.

Как се почиства пералня от лоша миризма

Известно е, че оставянето на вратата на пералната машина затворена за дълго време води до неприятни последици. Вътре в барабана, където остава малко вода и перилен препарат, се създава идеална среда за развитие на бактерии. Резултатът е миризма и образуване на мухъл. Появява се неприятна миризма. И именно оризът помага да се избегне това.

При стайна температура бактериите веднага ще започнат да се размножават, в резултат на което се появяват миризми и мухъл.

Френските домакини намериха просто, но гениално решение: оставиха торба с ориз в барабана. Тази техника помага за абсорбирането на всички неприятни миризми, които могат да се появят в пералната машина.

Оризовите каши перфектно абсорбират всякакви миризми, които могат да се образуват в пералната машина.

Също така, поради способността на ориза да абсорбира влага, рискът от образуване на мухъл е значително намален, особено върху гумената яка на отвора за зареждане. Торбичката с ориз е най-добре да се направи от естествен материал като марля, което допълнително повишава ефективността на този метод.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес