Кога е най-доброто време да пием кафе?

3741
Кога е най-доброто време да пием кафе?
Снимка: iStock

Един от най-важните селскостопански продукти в световен мащаб, нареждащ се в челната десетка по износ и значение за икономиката, ароматното вълшебство, без което почти всеки човек на планетата не може да си представи събуждането сутрин – кафето – се оказва и благоприятно за здравето. Ако се консумира умерено и правилно, то оказва позитивно въздействие върху функционирането на редица тъкани и органи в тялото. Кога е най-доброто време да пием кафе, за да се насладим най-пълноценно на ползите му?

Ползи от консумацията на кафе

Ако прекалите с кофеина, тоест с дозата ароматна напитка и чашите, пълни с нея през деня, очаквано е да имате проблеми със заспиването, изнервеност и повишена чувствителност към стреса от заобикалящата ви среда. Нормалната консумация обаче доставя здравословни ползи, сред които са:

Кое кафе е най-полезно през летните горещини

  • Анализ на над 220 проучвания, свързани с въздействието на кафето върху общото здравословно състояние, публикуван в BMJ през 2017 г., установи, че вероятността от фатални сърдечно-съдови заболявания сред пиещите кафе е 19% по-малка, а тази от онкологични заболявания – 18%. Цифрите са сериозни и сочат ясно изключителните полезни качества на кафето. Проучване на учени от Харвард, публикувано в списание Diabetologica, проследяващо над 100 000 пациенти в продължение на период от 16 до 20 години, категорично доказва, че консумацията на кафе намалява риска от развитие на диабет тип 2, като вероятно това се случва благодарение на антиоксидантите, на които кафето е богато. Пациентите с вече доказан диабет обаче не са облагодетелствани от кафето. При тях то причинява не ползи, а вреда.
  • Консумацията на кафе редуцира риска от развитие на дегенеративни заболявания и Алцхаймер, както и намалява скоростта на развитие на деменцията при хората в зряла възраст.
  • Кафето е пълноценна напитка и за черния дроб. Консумацията на кафе намалява риска от чернодробна цироза, редуцира нивата на вредните чернодробни ензими и ограничава чернодробните белези при хора с хепатит С. 

Дозата и начинът на прием обаче правят кафето именно толкова полезно или напротив – превръщат го в катализатора на дадено заболяване. Кога е най-доброто време да пием кафе, за да избегнем негативното му влияние и да се насладим максимално на ползите?

Кога е най-доброто време да пием кафе?

Категорично ясно е за всички потребители на горещата напитка, че най-неблагоприятното време за кафе е няколко часа преди сън. Ароматната напитка ободрява и консумацията малко преди времето за лягане ще наруши качеството на съня и ще направи заспиването по-трудно. Работещите нощна смяна могат да пропуснат този съвет, тъй като времето им за сън е изместено – през деня.

Обаче кога е най-доброто време да пием кафе в общия случай? Навикът да посягаме към бурканчето ароматна наслада за събуждане веднага, след като сме станали, се оказва не толкова полезен. Проучванията сочат, че кафето, прието на гладно, не е най-доброто решение. Учените сочат, че то трябва да се пие само след закуска, за да се насладите пълноценно на ползите му за здравето. Първата чаша трябва да се приема след хранене или поне по време на хранене, така че е уместно да пиете първото си кафе заедно със здравословна, богата на хранителни вещества закуска.

Лекар разкри кой НЕ трябва да пие кафе в жегата

Защо не трябва да пием кафе веднага след събуждане?

Защо напитката, считана за най-ценния ни помощник за сутрешното събуждане, се оказва, че не е най-ценна, консумирана сутрин непосредствено след сън? Отговорът се крие в хормоните на стреса и биологичните ритми. Ще извлечете много повече полза от приема на кафе, ако го консумирате след закуска или поне около час, след като сте се събудили. Нашият циркаден ритъм е нашият вътрешен часовник.

Кофеинът в кафето съвсем очаквано влияе на този ритъм. Той може да забави освобождаването на мелатонин, което прави по-трудно заспиването. Какво обаче има общо това с приема на кафе, след като сте се събудили? Той може да наруши като цяло циркадния ритъм, разстройвайки съня и бодърствуването ви, като за да не се случи това кофеин не трябва да се приема както веднага след събуждане, така и поне 4 часа преди сън.

Не се препоръчва прием на кофеин в първия час след ставане от сън, тъй като въздейства на хормоните. Освобождаването на кортизол е синхронизирано с нашия цикъл сън-събуждане, като нивата достигат пик около 45 минути, след като се събудим. След това те спадат бързо през следващите няколко часа. Приемът на кафе точно тогава, когато нивата на кортизол са най-високи, е неблагоприятен. Може да се почувстваме изнервени, стресирани, както и да усетим физически симптоми като треперене на тялото или на ръцете. Ето защо се препоръчва прием час-два след ставане, когато нивата на кортизол намаляват. 

Нещо повече – приемът по време на пик на кортизола няма не само да допринесе за здравето ви, но и ще попречи събуждащото и ободряващо въздействие на кафето да се разгърне. Така че време е за промяна на навиците, за да се възползвате пълноценно от най-консумираната топла напитка в световен мащаб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на зодиите, които пленяват с красота и остър интелект

Кулинарна приказка: 5 интернационални ресторанта в София

Какво е бронирано кафе и защо хората го пият?

Тези зодии са сродни души на Телец

Повече въздух и още 3 начина да предотвратите развалянето на храна в хладилника

На 8 май манифестираме желания по Новолуние, ето как

Защо растителното мляко може да е опасно?

Топ 4 на най-манипулативните зодии

Тези 6 фрази показват, че сте щастлив човек!

5 подли хранителни навици, които могат да доведат до киселини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com