Кога кучето отказва да се храни и да пие вода?

6438
Кога кучето отказва да се храни и да пие вода?
Снимка: iSock

Нашите четириноги приятели кучетата имат различено отношение към храната, различни предпочитания и режим на хранене, но като цяло са лакоми и отказът от храна и особено нежеланието да консумират и вода ни алармира, че има проблем, който трябва да бъде идентифициран и решен.

Една от най-честите причини, поради които собствениците на кучета посещават ветеринарните кабинети, е именно отказът от храна. Кога е опасно да пренебрегнем нежеланието на косматия ни приятел да опита съдържанието на паничката си и кога можем да изчакаме, спокойни, че проблемът е временен и кучето ни не се нуждае от преглед, е сложен въпрос.

Обикновено пропускането на едно хранене или нежеланието на кучето да консумира новата храна, която му предлагате, не се счита за съществен проблем. Преди да се притесните, изчакайте дали няма да огладнее по-късно, както и му предложете лакомствата, които сте сигурни, че обожава. Ако косматото ви приятелче отказва дори любимите си блюда и има и други симптоми, подсказващи, че нещо не е наред със здравето му, не отлагайте срещата с лекаря.

Колкото по-рано се идентифицира проблемът, толкова по-лесно и бързо ще бъде решен. Вижте възможните причини за притеснителното поведение на домашния ви любимец и кога кучето отказва да се храни и да пие вода.

Как най-лесно да свалим високата температура при куче?

Кога кучето отказва да се храни и да пие вода – възможни причини и как да постъпите

Сред причините кучето ви да не докосва храната в паничката и да отказва дори да пие вода, са както психологически, така и здравословни. Те всички се нуждаят от ветеринарна консултация, но не бързайте да се тревожите преди прегледа. Отказът от храна и вода, макар да е плашещ, може да не е симптом за сериозно заболяване, както се опасявате.

1.       Емоционални фактори – стрес или промяна в средата

Ако сте сменили дома си, града, в който живеете, имате нов домашен любимец или нов член на семейството, нормално е кучето да има нужда от време, за да свикне с промяната. Независимо дали приема с охота новия член – четириног или човешки – на глутницата, кучето се нуждае от време.

Възможно е да наблюдавате промени в поведението му, безпокойство, безпричинен лай, както и отказ от храна и/или вода. В този случай не се притеснявайте, любимецът ви не е болен и се нуждае само от време, пространство, разбиране и обич, за да приеме новата ситуация.

2.       Промяна в режима на хранене или в храната

Ако промените рязко режима на хранене, разходки и игри на домашния любимец и му предложите нова храна, възможно е той да я откаже, стресиран от промяната на режима, съчетана с храна, която е възможно да не му е допаднала. Подобни промени се правят постепенно, като се измества часът за хранене с по няколко минути на ден, както и старата храна се замества постепенно с новата, като се прибавят малки порции от новата към старата. Така кучето ще свикне неусетно както с новия режим, така и с новата храна, без това да предизвика емоционален стрес, водещ до отказ от храна и вода.

6 причини да си имате куче

3.       Здравословни проблеми

Най-сериозната причина, която е отговор на въпроса „Кога кучето отказва да се храни и да пие вода?“ е здравословен проблем, който може да е както незначителен и да подлежи на бързо и лесно лечение, така и сериозен и изискващ много търпение, грижа и от страна на лекаря, и от страна на собствениците на кучето. Сред най-честите заболявания, чиито първи симптоми са именно липсата на апетит и апатията към храната, са:

  • Заболявания, свързани със зъбите и устата. Не е задължително да са сериозни. Счупен зъб, възпален венец също могат да доведат до отказ от храна.
  • Проблеми, свързани с храносмилателната система. Обикновено те ще имат и други симптоми – болка с корема, повръщане, запек или разстройство. Възможна е и хранителна алергия или поглъщане на чуждо тяло като играчка или друг предмет, който е довел до запушване на червата. Само лекарят може да идентифицира причината за стомашните проблеми и да помогне на домашния ви любимец.
  • Вирусни заболявания, инфекции.
  • Паразити.
  • Болка, локализирана някъде из тялото. Не е необходимо да е в областта на устата или коремчето, за да доведе до отказ от храна. Болка в крайника например, когато е силна, също води до нежелание да се храни.
  • Отравяне. При отравяне отказът от храна далеч няма да е единственият симптом. От ключово значение е да реагирате бързо, за да спасите четириногия си приятел.
  • Хронично заболяване – проблеми с бъбреците, черния дроб, диабет или дори злокачествено.
  • Страничен ефект от различни медикаменти или от извършена операция.

Ако пухкавият ви приятел не се е хранил повече от ден, потърсете незабавно ветеринарен лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com