Кога задължително да ползвате бакпулвер вместо мая?

7812
Кога задължително да ползвате бакпулвер вместо мая?
Снимка: iStock/Guliver

Кой не обича домашно изпечените сладки изкушения или топъл ароматен хляб с препечена коричка? За да ги приготвите обаче, се нуждаете от набухвател. Такива се явяват и бакпулверът, и маята. Те могат да бъдат взаимно заменяеми в някои случаи, но все пак са различни набухватели – изкуствен и естествен, както и има кулинарни наслади, при които използването на мая е по-добрият вариант, и случаи, в които е задължително да използвате бакпулвер вместо мая.  

Маята е подходяща за катми, хляб и хлебни изделия, докато в сладките изделия, включително тези, които се предлагат на пазара, масово се използва бакпулвер вместо мая. Тоест заместител на маята, когато приготвяме тесто за сладкиши, е бакпулверът, но кога е задължително да използваме бакпулвер вместо мая?

Кога следва да използвате бакпулвер вместо мая?

Ако нямате опит с кухненската престилка, най-добре се доверете на рецептурника и следвайте стриктно рецептата. При някои печива е изрично посочено, че следва да се използва бакпулвер, а при други бакпулвер и хлебна сода. Опитните домакини знаят кога кой набухвател или коя комбинация са по-удачни, но ако правите първите си стъпки в света на домашно приготвените сладки вкусотии, по-добре разчитайте на дебелите книги или на рецептите онлайн, за да не сгрешите, да не съсипете продуктите и да не хвърлите труда си на вятъра.

Дамите-виртуози в кухнята са отлично започнати и с факта, че макар да имат сходно действие – набухватели са, бакпулверът и маята всъщност са различни съставки и следва да се внимава при заместването им, за да не се стигне до проблем с тестото, отказ да втаса и „спихването“ му по време на приготвянето на вкусотията с набухвател.

Вреден ли е бакпулверът? Отговорът ще ви изненада!

Любопитен факт е, че маята намира приложение дори в производството на алкохол, а още по-интересно е откритието на учените, че маята е изключително полезна за здравето, тъй като е богата на минерали, витамини и пробиотици, които укрепват стомашно-чревния тракт и влияят благотворно на функционирането на редица тъкани и органи в тялото. Тя е естествен продукт, поради което и трайността ѝ не е голяма. Не пропускайте да обърнете внимание и на начина ѝ на съхранение.

Кога задължително да ползвате бакпулвер вместо мая?

След като разбрахте, че следването на рецептата е винаги добро решение и кога се препоръчва бакпулверът за сметка на маята, вероятно се вълнувате живо кога маята изобщо не може да замести бакпулвера. Бакпулверът съдържа киселина, което го прави подходящ за рецепти, които не изискват допълнителна киселина. Той е и по-добрият избор, когато нямате време да изчаквате тестото да бухне.

За разлика от маята, бакпулверът действа веднага и се активира от топлина по време на процеса на печене за разлика от маята, при която следва да изчакате действието ѝ да се разгърне и да втаса тестото, преди да го поставите във фурната. В този ред на мисли бакпулверът е и решение за вечно бързащите домакини, които нямат време да изчакват втасване, тъй като гостите им буквално чукат на вратата.

Време е за отговор на въпроса: Колко бакпулвер се слага на 1 кг брашно?

Други разлики между бакпулвер и мая са  свързани с произхода им – бакпулверът е химически набухвател, в който няма нищо полезно за здравето, докато маята е естествен такъв и допринася за по-добро общо здравословно състояние, тъй като е пълна с витамини, минерали и пробиотици, като полезното ѝ въздействие естествено не при единична консумация, но в дългосрочен план наистина помага.

Ако нямате мая за хляба, може да използвате бакпулвер с киселина, но не е добра идея да правите бисквитки с мая. При сладкишите бакпулверът е златният избор. Объркахте ли се? Запазете маята за хляба и заложете на бакпулвер в останалите случаи или просто следвайте рецептата стриктно и ще получите вкусотия като по кулинарен учебник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 30 април 2024
Стихотворение за 30 април 2024

"Те сега си отива"   Тя сега си отива, още днес си отива.   Тази рокля е тъмна и така й отива. Тя е малка и хитра - на лисичка прилича, но...