Кои държави се намират на Скандинавския полуостров?

9661
Кои държави се намират на Скандинавския полуостров?
Снимка: iStock

Скандинавският полуостров е разположен в северната част на Европа и обхваща земите зад Ботническия залив и Балтийско море. Простира се от най-крайните части на Северна Русия и Финландия и на 1900 км на юг почти до границата с Дания. Ширината на полуострова достига 800 км, а площта му е около 800 000 кв. км. Заедно с островите това е най-големият полуостров в Европа.

Кои държави се намират на Скандинавския полуостров?

Категоричният отговор на този въпрос е спорен.
Исторически Скандинавия обхваща 3 кралства: Швеция, Норвегия и Дания.

Преди това Финландия е била част от Швеция, а Исландия е принадлежала на Дания и Норвегия. Съществува дългогодишно несъгласие дали Финландия и Исландия трябва да се считат за скандинавски държави или не. За да уточнят разделението, французите се намесиха, за да изгладят дипломатически терминологията, като използват термина “северните страни”.
Северните страни са пет: Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Исландия.ю

Какво може да научи светът от скандинавските страни - домът на медийната свобода

Интересни факти за северните страни

* В категорията "Северни страни" влизат 5 държави: Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция. Включени са и териториите на Фарьорските острови, Гренландия и Оландските острови.
* Понятията “Северен регион” и Скандинавия не са едно и също. Скандинавия включва само Дания, Норвегия и Швеция. Датският, норвежкият и шведският език са познати като скандинавски езици. Въпреки това терминът “Скандинавия” често се използва и се отнася за целия северен регион.
* Тясно сътрудничество
Въпреки че някои страни са членки на ЕС, а други не са, всички северни страни работят в тясно сътрудничество на дипломатическо ниво. Това става чрез Северния съвет и Северния съвет на министрите. Мисията им е “да превърнат скандинавския регион в най-устойчивия и интегриран регион в света”.
* Знамена със Северния кръст
Всички северни страни използват в знамената си еднаква концепция. Дизайнът на кръста извън центъра е лесно разпознаваем като символ на региона, независимо от цветовете. На териториите на Фарьорските и Оландските острови също използват северния кръст. Само Гренландия има знаме с друг дизайн, използвайки цветовете на Дания.
* Норвегия е световен лидер в използване на електрически коли. Електрическите автомобили са превзели автомобилния пазар в Норвегия както никоя друга страна.
* Нобеловите награди се раздават в Осло. Всяка година от 1901 г., с малки изключения, норвежката столица е домакин на церемонията за раздаване на Нобеловите награди. Единствено Нобеловата награда за мир се връчва в Стокхолм.
* Норвежките фиорди пронизват брегова линия с дължина почти 29 000 км.
* Дания е родината на Lego. Името е съкращение на датския термин „leg godt“, което се превежда като „играй добре“. През първите 15 години от съществуването на Lego се произвеждат само дървени играчки. Дания е и родината на два от най-старите тематични парка в света.
* Над половината от територията на Швеция е покрита с гори. Шведският закон за горите гласи, че след изсичане на дърветата, те трябва отново да се засаждат.
* Финландия е “най-щастливата страна в света”. Според последния доклад на World Happiness Report, Финландия е на първо място по “щастие” и на едно от първите места в няколко предходни доклада.
* Финският език не е свързан със скандинавските езици, а е част от уралското семейство. Финландците учат в училище шведски, както и английски.
* Наричат Исландия “земя на огън и лед”. На територията на страната съществуват над 100 вулкана, някои от които са активни, а 11% от площта й е покрита с ледници.
* Исландия няма постоянна армия. Макра криминалните романи са много популярни, действителните престъпления в страната са много редки.
* Най-високите планински върхове са в Гренландия. Gunnbjørn Fjeld е скалист връх, стърчащ през ледников лед до височина от 3 694 м.
* Саами е коренното население на северните страни. Днес саами живеят в Норвегия, Швеция, Финландия и Русия.
* В Оландските острови, които са автономна територия на Финландия, се говори шведски.
* Остров Гренландия и Фарьорските острови принадлежат на Дания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com