Кои държави си служат с кирилицата?

2094
Кои държави си служат с кирилицата?

В навечерието сме на един от най-светлите празници – 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, преименуван официално в края на 2020 г. на „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“.

Празникът изпълва гърдите ни с нескрита гордост, че „и ний сме дали нещо на света и на вси славяни книги да четат“ и ни кара да се замислим кои народи всъщност използват писмеността, завещана ни от двамата братя, които почитаме на 24 май. Кои държави си служат с кирилицата и подобно на нас честват деня на Св.Св. Кирил и Методий като скъп, тачен и официален празник? Оказва се, че далеч не само славяните, споменати в посочения по-горе цитат, използват кирилицата. Вероятно някои от имената на държавите ще ви изненадат, но какво по-хубаво от това да се просветите по темата в деня на просветата?

24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Кои държави си служат с кирилицата?

252 милиона души – това е приблизителният брой жители на различни страни по света, които си служат с кирилицата.

23 страни – държавите, които използват писмеността, създадена от Кирил и Методий.

Една страна, която се гордее преди всички със светите братя – България.

Създадена в Преславската книжовна школа към края на IX или началото на X век, кирилицата е едната от двете азбуки, използвани при записването на старобългарския книжовен език. Другата е глаголицата.

Делото на Кирил и Методий и приносът на страната ни милиони души на два континента да използват кирилицата са толкова значими, че дори се прокрадва идеята не 3 март, а 24 май да бъде национален празник на страната ни, която обаче не е широко популярна в обществото и остава само идея.

Датата наистина е значима, защото благодарение на Кирил и Методий днес 23 държави използват кирилицата, като част от тях са в Европа, а други изненадващо – в Азия. Част от тези страни, които са отговор на въпроса кои държави си служат с кирилицата, със сигурност познавате или поне сте чували за тях, докато на други е възможно да не сте чували и имената.

Пълният списък на тези 23 държави, подредени за улеснение, а не по значимост, по азбучен ред, е: България, Башкирия, Беларус, Босна и Херцеговина, Бурятия, Дагестан, Ингушетия, Кабардино-Балкарската република, Казахстан, Киргизстан, Македония, Марийската република, Монголия, Мордовската република, Русия, Сърбия, Татарстан, Тува, Черна гора, Таджикистан, Удмуртската република, Украйна, Чечня, Чувашката република. Добре е да се знае, че броят на страните, използващи кирилица, е бил по-голям, преди да се разпадне СССР. След разпадането от кирилицата в полза на латиницата са се отказали Молдова, Азербайджан, Узбекистан, Туркменистан. В близко бъдеще броят на страните, използващи кирилица, също се очаква отново да бъде редуциран, тъй като Казахстан планира започналия преход от кирилица към латиница да завърши съвсем скоро – към 2025 година.

Как се е празнувал 24 май като празник през годините?

Сред страните, използвали кирилица в недалечното минало, е и Румъния.

Нито една от тези промени и преминаването на десетки някога използвали кирилицата страни към латиницата обаче не прави кирилицата нито по-малко значима, нито омаловажава делото на светите братя, които почитаме на 24 май, тъй като са важни не само имената на държавите, използващи кирилицата, но значим е и фактът, че стотици езици използват азбука, изградена въз основа на кирилицата.

Няма да ги изброяваме, списъкът е твърде дълъг, но ще подчертаем, че цитатът „и на вси славяни книги да четат“ не е актуален, тъй като дългият списък на държави и народи, използващи кирилицата или език, създаден на нейна основа, включва и народи, които нямат нищо общо със славяните.

Други любопитни факти за кирилицата

Малко познат сред обществото факт е и съществуването на различни национални варианти на кирилицата:  Българска кирилица, Беларуска кирилица, Румънска кирилица, Сръбска кирилица, Македонска кирилица, Руска кирилица, Украинска кирилица, Казахстанска кирилица, Киргизстанска кирилица, Молдавска кирилица, Монголска кирилица, Таджикска кирилица. Оказва се, че макар да се гордеем с делото на Св.Св. Кирил и Методий и да възхваляваме паметта им на специален празник, тържествено с манифестации с портретите им, пеейки химна, създаден по текст на Стоян Михайловски, „Върви, народе, възродени“, поднасяйки цветя и венци на паметниците на светите братя, има толкова много факти и истории, свързани с кирилицата, които не знаем. Факти, които са част от историческата памет на страната ни, от корените и културата ни, факти, с които да се гордеем и които си струва да помним, за да не е голословна гордостта от кирилицата и да не е празникът честват по навик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 храни, които трябва да добавите към диетата си, ако имате косопад

Виц на деня: Аз не мога

Как за запазим свеж дъх през целия ден?

Диетолози разкриха дали е полезно да се ядат плодове на закуска

Виц за добро утро: Срещнали се

Вечно стихотворение от Петя Дубарова

Любовен съвет за всяка зодия за 16 юни

Таро хороскоп за 16 юни 2024

Каква е причината за събуждане по едно и също време всяка вечер

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com