Кои хора трябва да внимават с репичките, лука и копъра

5899
Кои хора трябва да внимават с репичките, лука и копъра
Снимка: Thinkstock/Guliver

През пролетния сезон на трапезата все по-често се появяват салати, с участие на пресен лук, магданоз и копър – като добавки към традиционните краставички, репички и салати. Всички тези пролетни продукти имат доказан здравословен ефект, тъй като генерират по естествен път така нужните за имунната система витамини и микроелементи. За някои хора с определен тип заболявания обаче, прекалените количества от такива „пролетни салати“ е противопоказно, а за други – дори вредно… Ето кои трябва да внимават и до каква степен с конкретния зелен продукт.

Да започнем с перата на зеления лук: до 5 стръка на ден е препоръчителната граница за здрави хора, като ефектът е: спокоен сън, стабилизиране на нервната система, както и допълнително зареждане на организма с енергия. А ето за кои индивиди перата на зеления лук са повече от непрепоръчителни: първо, хипертоници или/и изпитващи периодично „скокове“ в кръвното налягане; второ, страдащи от патологични сърдечно-съдови заболявания, особено на венозната система; трето, хора с проблеми на стомашно-чревния тракт, а именно: синдром на раздразнените черва, пептична язва, хиперациден гастрит; четвърто, при уролитиаза (конкременти в бъбреците и пикочните пътища), към което заболяване са предразположени преди всичко жените, тъй като въпросните „зелени храни“ особено (ревен, киселец и маруля) повишават концентрацията на соли в урината, като при това променят киселинността й и така насърчават растежа на конкрементите.

Яденето на репички ускорява метаболизма и ни детоксикира

Измежду зимните зеленчуци репичката държи първото място по полезност за здравето. Тя е нискокалорична и съдържа впечатляващи количества...

Особено внимание следва да обърнат онези представителки на нежния пол, които са претърпели цистит или пиелонефрит. Нещо повече, налице са неоспорими доказателства, че прекалявайки с магданоза, бременните жени до третия месец се подлагат на риска от спонтанен аборт – за тях една малка щипка магданоз към гозбата е напълно безвреден.
Да преминем към копъра, който действа отпускащо на кръвоносните съдове и така намалява кръвното налягане, поради което не е препоръчителен да се консумира в големи количества при хора, дстрадащи от хипотония (ниско кръвно налягане), които освен загуба на енергия, ще изпитват и замайване или/и временно влошаване на зрението. Жените, когато са бременни, също е по-добре да не хапват копър.

Да завършим с репичките, които, освен че са пълни с витамини и минерали, съдържат и значителни количества плодови киселини и етерични масла, което ги прави нежелани на трапезата на хора, страдащи от редица паталогични заболявания: 1) гастрит, панкреатит, колит; 2) хепатит или холецистит (особено придружен от конкременти); 3) пептична язва на стомаха или на червата (особено опасно е да се консумира ряпа на гладно, тъй като дразни стомаха); 4) стомашни киселини (рефлукс); 5) различни чревни инфекции; 6) склонност към образуване на възли в щитоведната жлеза (дифузна или нодуларна гуша).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com