Кои храни издържат най-дълго: Ще се изненадате, имате ги всичките в кухнята си

1446
Кои храни издържат най-дълго: Ще се изненадате, имате ги всичките в кухнята си
Снимка: iStock

Днес хората имат навика да използват все повече нетрайните продукти, забравяйки, че някои е възможно да се съхраняват много по-дълго от посочения срок на годност.

Например, нашите баби правли запаси, които се съхранявали 5, 7, а понякога и 10 години. И всички тези продукти все още присъстват във вашата кухня, просто трябва да знаете за тях.

1. Ориз

Оризът е храна, която може да се яде десетилетия по-късно, ако се съхранява правилно. За да не се развали оризът е необходимо да стои на сухо и тъмно място при температура около 4-5 градуса.

При такива условия оризът не само остава годен за консумация, но и запазва хранителните си свойства в продължение на 30 години. Ще се наложи обаче да предпазите зърнените култури от гризачи, влага и насекоми, например хранителни молци, поради които е трудно да направите дори за 1 година, да не говорим за 30 години.

Лекар каза кои храни могат да се ядат след срока на годност

2. Мед

Медът може да стои с десетилетия в отлично качество. Подобно на ориза, необходимо е да се държи в херметически затворен съд на хладно и сухо място. Освен това, той е в състояние да запази други продукти в продължение на десетилетия.

Не напразно в древността медът е бил използван за консервиране на продукти по време на погребение на владетели и за мумифициране на тела. Разбира се, съвременният мед от магазина не трябва да се съхранява 40 години, но за няколко години той определено ще запази свойствата си.

3. Консерви

Месните консерви стоят по-дълго от рибните. Консервираната храна в тенекиени кутии се съхранява по-дълго, отколкото в стъкло. Има случаи, когато при разкопките са открити консерви от времето на Първата и Втората световна война. Някои са били отваряни. Оказало се, че месото запазва приемлив вид и миризма, въпреки факта, че е лежало в по-неподходящи условия в продължение на десетилетия.

Ядох продукти с изтекъл срок на годност - какво да правя?

4. Сол

Солта също трае с десетилетия. Единственото нещо, което може да й навреди, е влагата.

5. Захар

Захарта можете да я ползвате като храна дори след 10 години, ако е била съхранявана на хладно и сухо място. Захарта е купувана от нашите баби за бъдеща употреба в торби. Това е не само икономично в дългосрочен план, но и удобно, тъй като продуктът е винаги под ръка.

Разбира се, не трябва да довеждате ситуацията до фанатизъм и да купувате храна за 10 години напред, съхранявайки я в къщата. Запомнете: времето за съхранение зависи пряко от условията. Влагата, мишките, вредителите, топлината или сланата оказват влияние.

Въпреки това не винаги е добра идея да изхвърляте добре запазен мед, ориз или консерви, ако срокът на годност на опаковката е изтекъл. Оцет, сода, мляко на прах, черен шоколад, сушени гъби, овесени ядки също не се влошават дълго време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

За мъжете от тези зодии семейството е на първо място

Това са най-неразбраните и мразени зодии

Топ 4 на най-неемоционалните и студени зодии

Тези зодии са съвместими с всички

Не бързайте да изхвърляте старата си тениска: 7 полезни начина да я използвате

3 принципа, върху които се гради щастливият семеен живот

Тези зодии превръщат БОЛКАТА си в СИЛА

Какво отключва най-често агресивно поведение при жените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com