Лекар каза кои храни могат да се ядат след срока на годност

12331
Лекар каза кои храни могат да се ядат след срока на годност
Снимка: monicore / Pixabay

Дали хранителните продукти са с изтекъл срок на годност и така стават опасни за здравето при тяхното консумиране е въпрос, който добива нарастваща актуалност на фона на нарастваща конкурентост между търговските вериги и малките търговски фирми. Така при стриктно означаване на срока на годност съобразно възприетите критерии този показател следва да бъде надежден ориентир, че консумирането на даден продукт е най-малкото безопасно за здравето.

Трябва да се има предвид, че срокът на годност варира широко в зависимост от вида на продукта и специфичната му характеристика, включително начина и мястото на съхранение. Освен това определени храни могат да бъдат консумирани и след изтичане на срока им на годност. Ето по-значимите от тези храни.

1/ Хляб

По принцип, хлябът, както и нарязания за сандвичи такъв, и различните хлебни изделия, съдържат консерванти за предотвратяване на мухлясването и удължаване на срока на годност на тези най-търсени продукти. Ако е без консерванти, то хлябът издържа от 3 до 7 дни при стайна температура, след което губи типичния си аромат, но остава безопасен за употреба. Междувременно, ако по него се появят петна от мухъл, то консумирането му е повече от непрепоръчително. За удължаване живота на хляба или/и хлебните изделия за известно време е удачно тяхното съхранение в хладилник или фризер. 

2/ Консервирани храни

Известно е, че реално, преобладаващата част от консервираните храни могат да бъдат безпроблемно консумирани много след като техният срок за давност е изтекъл. Важно условие в случая се явява да бъдат съхранявани при правилните условия и да няма вдлъбнатини, подуване или ръждясване по консервените кутии. Конкретно, консервираните в кутии продукти ли следвало да бъдат съхранявани на хладно място при температури 22 – 23С, което изключва използването за целта на хладилник и още по-малко – на фризер. Ако това условие е спазено, то срокът на годност става почти неограничено дълъг.

3/ Шоколад

Изненадващо може би за мнозина от пристрастените към шоколадите, те могат да бъдат безпроблемно за здравето консумирани дори до две години след изтичане на срока им на годност, но при условие, че опаковката не е била отваряна. Ако е еднократно нарушена, то гаранционният срок се съкращава наполовина.

Не е за вярване, но тези храни нямат срок на годност!

4/ Яйца

Този толкова търсен продукт може да се съхранява в хладилник, но не за повече от 5 седмици от датата, изписана върху картонената подложка относно срока на годност. През това извънсроково време яйцата са безопасни да бъдат употребявани в най-различни рецепти, но следва да бъде контролиран и външния им вид.

5/ Замразени храни

Замразените храни, съхранявани във фризер, са напълно безопасни за консумиране, тъй като бактериите, причиняващи хранителни отравяния, не виреят при толкова ниски температури. За съжаление, такива продукти губят постепенно с времето вкусовите си качества, или/и просто изсъхват.

6/ Meд

Сигурно сте забелязали, че ако държите буркан с мед запечатан, видът му си остава същия дори след две и повече години. Това е така, тъй като няма контакт с влага, а специфичният му химически състав, изключва развъждането на бактерии. Медът е наистина уникална храна. Благодарение на специфичния си химически състав, който не допуска развъждането на бактерии, на практика може да бъде вечен. Нещо повече - ако си купите буркан с мед, който държите запечатан, бъдете сигурни, че няма да се развали, тъй като няма контакт с въздух или с вода. Все пак, за предпочитане е да бъде консумиран до две години от датата на производството му. 

7/ Конфитюри и мармалади

Счита се, че такива продукти остават с ненарушени качества до една година, ако се съхраняват неотваряни на хладно място, а когато са били отваряни – този срок намалява наполовина. Все пак, в зависимост от плодовете, от които е бил приготвян продукта, срокът му на годност може да се удължи до 3 години.

Ядох продукти с изтекъл срок на годност - какво да правя?

8/ Кетчуп

За мнозина, кетчупът е любима подправка, но те трябва да са наясно, че веднъж отворен, той може да се консумира до 6 месеца според указания върху тубата срок за давност, но само ако в него има консерванти и е бил държан в хладилник. Ако не е бил отварян, закупеният кетчуп има едногодишен срок на годност.

9/ Пакетирани продукти 

По принцип, зърнени храни, корнфлейкс, крекери, мюсли, паста, чипс или ориз са безопасни за консумация до месец, месец и половина след изтичане на съответно указания им срок на годност. Все пак, когато съдържат и ядки трябва да се внимава последните да не са гранясали.

10/ Захар

Захарта може да съхрани свойствата си неограничено време – до изконсумиране – ако се съхранява в неотваряна оригиналната опаковка или в буркан с винтов капак, където да няма достъп на влага. Все пак, най-добро качество и вкус се запазва до 2 години след производството на всичките видове захар (бяла, кубчета бяла захар, сурова захар, кафява захар, пудра захар, както и заместителите на захарта).

11/ Кисело мляко

Този неотменен за менюто продукт може да е годен за употреба до две седмици след изтичане на срока на годност. Следва обаче да се знае, че кисело мляко, съдържащо единствено мляко, може да бъде годно за консумация и след няколко месеца след изтичане на срока на годност, ако капакът е правилно затворен и продукта не е бил „забравен“ в хладилника за 2 – 3 денонощия!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?
Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Толкова години боядисваме яйца за Великден, че сякаш е невъзможно да измислим нещо ново. Но винаги ще има нови или поне непроверени идеи. Оптималната...