Кои животни виждат цветно?

25034
Кои животни виждат цветно?
Снимка: Rebekka D / Pixabay

Много хора се интересуват от това как животните виждат света и кои животни виждат цветно? Всички цветове ли се възприемат? Могат ли да се разграничат някои нюанси? Нека се опитаме да разберем какви са характеристиките на зрението на животните.

Кои животни виждат цветно?

Да започнем с бозайниците. Почти всички те са дихромати, тоест възприемат цветовете в два независими канала.

Защо се случва това?

Факт е, че бозайниците са много древни животни, които са живели на Земята заедно с динозаврите. Следователно, за безопасност, те били принудени да водят нощен начин на живот. Съответно визията им била оптимизирана. Те не трябвало да ползват цветно зрение, което можело да се използва само при ярка светлина. С течение на времето отново започнали да се „учат“ да възприемат цветовете, но някои така и не успели да постигнат голям успех в това.

Кучета

Кучетата виждат света в избледнели нюанси на лилаво-синьо и жълто-зелено. Следователно, те слабо разграничават други цветове. В същото време кучетата перфектно възприемат ултравиолетовите лъчи и виждат добре в тъмното. Освен това, според някои доклади, повечето кучета са късогледи и затова им е трудно да разграничат обекти, разположени на разстояние.

Котки

Котките, като кучетата, имат невероятно нощно зрение. Според цветовите характеристики на зрението котките също не се различават от кучетата.

Коне

Конете, подобно на предишните животни, са слабо изразени дихромати. Те виждат предимно жълто-сини нюанси, могат да различават сивото, както и зеленото. Те изобщо не виждат червено.

Птици

Птиците имат добро зрение както по отношение на цветовото възприятие, така и по отношение на остротата и яснотата на картината.

Змии

Змиите са в състояние да виждат инфрачервено лъчение, но в същото време най-вероятно не виждат синьо и лилаво, точно като костенурките.

Гризачи

Те виждат два основни цвята - зелен и ултравиолетов.

Риба

Визията на различните видове риби е различна. Защо? Има няколко фактора, които влияят на това. Първо, това е химическият състав на водата. Второ, дълбочината, на която рибата обикновено живее. Съответно, най-често, колкото по-дълбоко живеят рибите, толкова по-малка е цветовата гама на тяхното зрение. В същото време те могат да виждат ултравиолетова и инфрачервена светлина.

Паяци

Обикновените паяци не различават цветовете. Понякога, дори не могат да разберат часа на деня. Но има някои видове скачащи и хищни паяци, които имат достатъчно остро зрение, за да разпознават широката гама от нюанси. Според някои доклади размерът на цветовото пространство може да бъде до 4.

Насекоми

В по-голямата си част насекомите имат добро зрение. Те могат да различават нюанси на зелено, жълто, синьо, да виждат ултравиолетова светлина и дори да усещат топлинна радиация. Повечето насекоми, с изключение на пеперудите, не виждат червено.

Медузи

Колкото и да е странно, при липса на мозък медузите все още могат да виждат, макар и много замъглено. Те изобщо не различават светлите нюанси, виждат само тъмни предмети, които възприемат като препятствия.

Богомолка - скарида

Така стигаме до същество, което може да възприема най-широката гама от цветове! Това е скаридата богомолка. Факт е, че това животно живее на коралови рифове, където има огромен брой същества от всички цветове на дъгата и затова се нуждаят от толкова развито цветово възприятие за лов и оцеляване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com