Кои моркови са по-полезни: суровите или сготвените?

26079
Кои моркови са по-полезни: суровите или сготвените?
Снимка: iStock/Guliver

От доста време се води спор дали суровите или сготвените моркови са по-здравословни за човешкия организъм.

Привържениците на „готварската“ теза твърдят, че причината за тяхното убеждение се крие в способността да се усвоява каротина, съдържащ се в морковите - силен антиоксидант, който в организма се преобразува във витамин А, както и лутеина, основният пигмент на очната ретина. В хода на експеримент, по време на който горките моркови били варени, печени и готвени на пара, се установило: в случай, че се обработят топлинно, те проявяват по-силна антиоксидантна и лутеинова активност. Количеството на каротеноидите намалява, но ефикасността им се увеличава с 14%. Тази на лутеина - до 11%. В същото време, макар да се унищожават някои витамини в тях, то онези, които остават, показват по-голяма биодостъпност.

Почитателите на суровоядството обаче също имат сериозни доводи. Първо: необработените моркови са по-здравословни за зъбите и венците, както и подобряват кръвообращението. Второ: фибрите в този зеленчук, имат положителен ефект върху стомашно-чревния тракт.

Кой крив, кой прав?

Гликемичният индекс в суровите моркови е над два пъти по-нисък от този на варените - съответно 20 и 50. Този индикатор показва смилаемостта на продукта и промяната в нивата на глюкозата в кръвта след консумация. Ако морковите са топлинно обработени, се усвояват по-интензивно и вече в тях са налице прости въглехидрати, които причиняват рязко повишаване на захарта. Организмът автоматично отделя инсулин, нивото на глюкозата се смъква – а така отново се появява силно чувство на глад въпреки, че може да сте яли моркови съвсем наскоро.

5-те огромни ползи от консумирането на МОРКОВИ

Морковите са от зеленчуците, за които не се сещаме толкова често и използваме предимно като добавка към супи и други ястия. Но ползите ...

Най-ценните свойства на морковите обаче се крият в листата им. Малка клонка може да компенсира ежедневната нужда от селен. Тънките игловидни, но меки листа превъзхождат самия зеленчук по съдържание на витамин С и минерали. Консумацията им оказва въздейства благоприятно върху кожата и косата, мускулния тонус, надбъбречните жлези.

Сокът от сурови моркови е доста популярен. Той е лидер по терапевтични свойства сред всички прясно изцедени напитки. Но с него трябва и да се внимава – процентът на естествени захари е висок, затова сокът е противопоказен при гастрит и захарен диабет.

Предимство на суровите моркови е изобилното съдържание на целулоза (фибри). Грубите целулозни влакна трудно се смилат в стомаха и чревния тракт - така пречат на усвояването на устойчивото нишесте, което се съдържа в морковите.  А когато се обработват термично, фибрите биват унищожени; нишестето се преобразува в прости въглехидрати, които лесно влизат в кръвния поток.

Суровите и готвените моркови са твърде различни. И ето защо.

В тези зеленчуци по принцип има много бета-каротин, който в организма се трансформира във витамин А. По каротин морковите се нареждат на второ място – само сладкият пипер е преди тях. Съдържат още протеин (930 мг на 100 г), така че засищат добре, макар да изглеждат лека храна.

Здравословни зимни рецепти, които да опитате у дома

Зимата е тук, а ние трябва да заредим организма си с витамини и полезни вещества, за да подобрим своя имунитет. В тази статия ще р...

По съдържание на калий морковите са направо съкровищница. В 100 г от тях има повече от 300 мг от този елемент.

Смята се, че при готвене (термична обработка) повечето от полезните компоненти в морковите се губят. Това е само донякъде вярно. Например, калият остава във всеки продукт дори след термична обработка. Високите температури въобще не влияят върху наситеността с калций. Температурата, при която в бета-каротина започва разпадане, е 170°C. При варене водата кипи при 100°C, затова този т. нар. провитамин А остава в зеленчука или най-много да премине в бульона.

Единственото нещо, което се разпада при обработката на морковите, е фалкаринолът. Това вещество, намиращо се само в суровите кореноплоди, редуцира опасността от рак на червата. При варене на морковите съдържанието на това ценно хранително вещество обаче намалява с 30% - в случай че се нарежат на парчета преди варенето, с 60%.

Ползата от варени моркови

Във варените моркови не остават груби целулозни влакна, понеже омекват и степента им усвояване от организма нараства. Именно затова варени моркови се включват в менюто на малки деца и възрастни хора; също и на такива, които изпитват проблеми с храносмилателния тракт.

При язва и при проблеми с черния дроб - ето какво не бива да ядем

Диетологът Олга Корабльова сподели пред руски медии при кои заболявания не трябва да се консумират моркови. Според специалиста този зе...

В качеството си на източник на каротин морковите са най-ценни след термична обработка. Изследванията показват, че само 3% процента от провитамина А могат да бъдат получени от сурови моркови. Ако сварените и настъргани моркови се овкусят с растително масло, организмът ще получи цели 39% от полезния бета-каротин – понеже в ролята си на провитамин А той е мастноразтворимо вещество и се усвоява, гарниран с мазнини.

Така че, ако дадем предимство на морковите като източник на ценния каротин, е препоръчително да се ядат готвени.

Ако ги виждаме предимно като диетични зеленчуци и източник на целулоза (фибри) – в суров вид.

И още нещо интересно. До ХVІІІ век Европа въобще не познавала оранжеви моркови – само бели, зелени и дори лилави. Сортът, който е оцелял до наши дни, е създаден от холандски селекционери. Дали са му придали оранжев вид в чест на своята страна или напротив - тя отдава почит на морковите по този начин, но оранжевото и до ден-днешен е националния цвят на Холандия.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com