Кои са 3-те държави на Апенинския полуостров?

15704
Кои са 3-те държави на Апенинския полуостров?
Снимка: iStock

Свързваме Апенинския полуостров само с една страна. Затова подсказва и другото име на полуострова - Италиански. Апенинският (или Италианският) полуостров се простира в Средиземно море, като на изток се влива в Йонийско и Адриатическо, а на запад - в Тиренско море. Разположен е между два по-големи полуострова - Иберийски и Балкански. Заради характерната му форма, се нарича още Lo Stivale (Ботушът). Три по-малки полуострова допринасят за тази специфична форма - Калабрия ("пръст"), Саленто ("пета") и Гаргано ("шпора"). Полуостровът е около 1000 км дълъг и започва от долината на река По на север.

Територията на Апенинския полуостров се заема не само от Италия, а от три държави.

Кой са трите държави на Апенинския полуостров?

На полуострова са разположени Италия, Ватикана и Сан Марино.

Италия
Италия се намира южно от Алпите, простирайки се изцяло на тесния и силно удължен Апенински полуостров. В границите на страната влизат двата най-големи средиземноморски острова - Сицилия и Сардиния, както и редица други малки острови.
По данни на Международния валутен фонд италианската икономика е седма в света и четвърта в Европа. Стандартът на живот в страната е осми най-висок в света. Италия е сред страните-учредителки на НАТО и Европейския съюз и взима участие в обединението на Европа, като приема еврото през 1999 г.

Италия е една от десетте световни туристически дестинации. Всяка година е посещавана от близо 65 милиона туристи, привлечени от древната история, култура, великолепни архитектурни паметници и прекрасни морски курорти.

Страната се дели на 94 провинции, обединени в 20 исторически области. Столица на страната е Рим от 1870 г., а преди това тази функция са изпълнявали Торино и Флоренция. Символи на страната са Колизеумът в Рим, Наклонената кула в Пиза, Венеция, Флоренция. Рим е един от най-древните градове в света. Венеция е един от най-живописно разположените градове, където основно превозно средство са атрактивните гондоли и малки корабчета.

Тоскана е живописен район, който съчетава лозя, маслинови горички, овощни градини, които някога са вдъхновявали гениите на Италианския Ренесанс като Микеланджело, Рафаело, Леонардо да Винчи.Флоренция е люлката на Ренесанса и културното лице на Италия. Привлекателни са очарователните малки градчета с множество архитектурни и културни паметници, романтичните улички и великолепни площади.

Емблематични за страната са разнообразната италианска кухня, която включва над 50 вида сирена, паста, пица, както и изискани вина. Най-големи пристанища са Генуа, което е второ по големина в Средиземно море след Марсилия, Неапол, Триест, Таранто.

Ватикана
Ватикана е най-малката суверенна държава в света и резиденция на главата на Римокатолическата църква. Намира се на Ватиканския хълм в западната част на Рим и е изцяло заобиколена от италианската столица. Политическият режим на Ватикана е абсолютна теократична монархия. Общата площ на страната е 0,44 кв.км. Границата на Ватикана с Италия не е официално обозначена, но формално минава през площад “Свети Петър”.

Населението е около 800 души, от които половината имат ватиканско гражданство, а другите са с разрешение за постоянно пребиваване. Всяка година Ватикана се посещава от около 5 милиона туристи. Създадена е на 11 февруари 1929 г. с подписване на Латеранските договори между папа Пий XII и Бенито Мусолини.

Сан Марино
Страната е основана на 1 септември 301 г., което я прави най-старата държава в Европа. Сан Марино е третата най-малка държава в света след Ватикана и Монако. Разположена е на Апенинския полуостров, като малък “остров” сред Италия. Днес е парламентарна република с население от 29 000 жители. На територията й има 30 селища, сред които столицата Сан Марино с население от 4400 души и най-големият град Серавале с население от 10 500 души.

Любопитно е, че страната се управлява от двама регенти, които се сменят на всеки 6 месеца. 80% от населението са местни и се наричат санмаринци, а останалите 20% са италианци. Местните се обиждат, ако ги нарекат италианци, защото са изключително чувствителни на тема независимост. Сан Марино е държава без държавен дълг и с голям бюджетен излишък. Средният годишен доход на санмаринци е 40% по-висок от средния годишен доход на италианците.

В страната може да се влезе от Римини, Италия. Между двете страни няма граничен пункт, а има надпис “Добре дошли в Страната на свободата!”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com