Феноменът Deja vu - случвал ли ви се е?

4422
Феноменът Deja vu - случвал ли ви се е?
Снимка: Снимка: picxa bay

Дежа вю (Deja vu) е състояние на ума, при което преживяването на някакво реално действие в настоящето, остава чувство у човека на вече преминал момент, които се повтаря. В същото време човек не може да идентифицира подобна ситуация в своето съзнателно минало. Дежа вю може да почувстваме с човек, ситуация, място, които вече са запечатани в съзнанието и преминали и сега действието буквално се повтарят. Deja vu е състояние на ума, при което се създава отчетливо чувство, че индивидът вече е изпитал подобни чувства или е бил в същата ситуация. 

Понякога, докато човек е буден, има необичайното усещане, че сънува - това e т. нар. "вече сънувано" (deja reve). 

Феноменът дежавю - всичко, което трябва да знаете (ВИДЕО)

Дeжaвю̀ e прeживявaнe, при кoeтo чoвeк ce чувcтвa cигурeн, чe вeчe e виждaл или прeживявaл някaквa нoвa cитуaция (чoвeк уceщa, вce eднo...

Описано е и проявлението "вече чувано" (deja entendu), когато човек усеща, че може да предвиди какво ще каже събеседникът му в разговор.

Възможно е и проявлението на сън, в които човек се намира на място (най-често къща), в която никога не е бил и никога не е виждал в реалния живот. Но въпреки това в него е породено чувството, че това е много важно място за него и е бил там много пъти преди. Това са две взаимно изключващи се неща - точно затова изучаването на феномена Дежа вю е толкова интересно и привлича езотерици и парапсихолози от цял свят.

Наименованието "дежа вю", което в превод означава „вече видяно“, е дадено от френския философ и езотерик Емил Боарак в края на XIX век. Той посветил живота си в изследване на велики и необясними феномени, поради което хората го смятали за медиум.

Карл Юнг обяснява феномена чрез своята революционна теория за колетивното несъзнавано. Той го нарича "резервоар на преживяванията на нашия вид, които малцина могат да достигнат“. С по-разбираеми думи казано, става въпрос за така наречените Акашови записи. Това е Вселенска библиотека, в която се съдържа всичката информация за света и за всяка душа индивидуално - включително за миналите животи на всеки човек. За пояснение - регресията или хипнозата е опит да се стигне до записите на Акаша. Но за това ще напиша отделна тема, да се върнем на феноимена "Дежа вю".

Разкриха тайната на феномена "дежа вю"

Феноменът дежа вю тормози учените години наред. Последните им опити да обяснят феномена са свързани с твърдението, че в момента на дежа...

Според изследванията чрез регресия на известния езотерик и парапсихолог Майкъл Нютон, нашите духовни наставници и учители "програмират" в съзнанието ни знаци, които са ключови за изборите ни в живота. Тези знаци, които той нарича знаменца, могат да бъдат хора, предмети, ситуации ... Смисълът на това е, като ги видим в съзнанието ни да "светне лампичка" и да ги разпознаем, за да вземем правилото решение или да поемем по правилния път. Можем да тълкуваме чувството на дежа вю и по този необичаен начин. 

А дали това не е преживяно вече в предишен живот?! Може би... Учените казват, че когато човек бъде изпратен на Земята, спомените му се "взимат" и той идва тук с напълно чисто съзнание. И все пак, в даден момент е възможно такъв спомен за бъде отключен - в зависимост от състоянието на духа и връзката на човека със свръх Аза си.

Едно е сигурно - този феномен трудно може да бъде разгадан, всичко си стои на база теории, но това го прави още по-привлекателен за изследване и за достигане на финален извод, а именно - откъде биде породено чувството за дежа вю.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Знаете ли с какво се хранят охлювите?
Знаете ли с какво се хранят охлювите?

Охлювите напоследък се превърнаха в доста популярни домашни любимци. Те са интересни за отглеждане и непретенциозни към изхранването си. Сред...