Кои са най-красивите места през пролетта в Турция?

1695
Кои са най-красивите места през пролетта в Турция?
Снимка: iStock

Днес свързваме Турция главно с популярни морски курорти и отлично обслужване, което я прави една от най-посещаваните туристически дестинации в света. Но южната ни съседка предлага още много живописни места с красива природа, исторически паметници и богата култура.

Ето кои са едни от най-красивите места през пролетта в Турция.

Кападокия
Кападокия е историческа област в Мала Азия, която се простира предимно в турската провинция Невшехир. Тук се намират прочутите “приказни комини”, които се формират преди 13 милиона години и представляват впечатляващи скални образувания, сякаш обитавани от призраци. В резултат на геоложки катаклизми и издигане на планински вериги, в тази област се образува активна вулканична верига, която изхвърля големи количества пепел и лава. Това създава уникалния релеф и красивите пейзажи, на които днес се любуват хиляди посетители.

В националния парк “Гьореме” ще видите изумителните манастири, църкви и къщи, издялани в меките скали преди векове. Има над 30 църкви и параклиси с фрески от 9-ти и 11-ти век.

Кога е най-добре да се ходи на море в Турция?

Памуккале
Буквално означава “Замъка на памука” - една от най-популярните природни забележителности в югозападна Турция, в провинция Денизли. На върха на Памуккале се намира древният град Йераполис. И двата обекта са включени в списъка на ЮНЕСКО като част от световното наследство.

Тектоничните движения в падината на река Мендерес са довели до множество земетресения, в резултат на които се появяват десетки минерални извори. В тези извори се съдържа огромно количество варовик, който се отлага с годините и така се появява природното чудо Памуккале. Днес Памуккале наподобява замръзнал водопад. Говори се, че Клеопатра посещава това място, затова един от изворите днес носи нейното име - Извора на Клеопатра.

Ефес
Ефес е древногръцки град, руините на който днес са на територията на Турция, близо до град Селчук, провинция Измир. Ефес се простира на голяма площ, на която се намира най-голямата сбирка от римски руини на изток от Средиземноморието. Тук ще видите храма на Артемида - едно от седемте чудеса на древния свят, Одеона - малък театър с покрив от 150 г.пр.н.е., базиликата и гробницата на Свети Йоан, библиотеката на Целз, храмовете на Адриан и др.

Коня
Коня се смята за най-консервативния град в централната част на Анадола. Днес тук живеят над 2 милиона жители, а историята му датира от 7000 г.пр.н.е. Градът е известен като “града на въртящите се дервиши”. От 1937 г. се провежда важна церемония, наричана “Шеб-и Арус”, с която се почита паметта на починалия преди 750 години философ Мевляна, известен като Руми.

Някога в Коня се събирали източни учени и религиозни водачи. Тук Руми проповядвал любов към ближния, а пътят на любовта към Бога за него открил дервишът Шамс. След смъртта му, неговите последователи създават ордена Мевлеви, известен като Дервишката ложа. След като Кемал Ататюрк обявява края на Османската империя през 1924 г. , орденът Мевлеви е забранен като пречка за модернизацията на Турция.

След прекъсване от 25 години група дервиши убеждават местните власти на Коня да им позволи отново да изпълняват “Въртенето” като културно представление. Това продължава всяка година и до наши дни. Днес в Коня посетителите ще видят малки работилнички за сикка - традиционната шапка, в която посветените мистици танцуват сема. 

Кои са най-добрите места за посещение в Турция?

Истанбул
Няма как да говорим за Турция, без да споменем Истанбул - град, разположен на два континента и столица на най-големите световни империи. Многобройни са местата за посещение в Истанбул, който е особено привлекателен през пролетта. Най-големият и космополитен град в Турция през пролетта се събужда за живот на открито. Парковете са изпълнени с хора, а градините преливат от лалета, нарциси и зюмбюли в разнообразни цветове. В парк Емирган се провежда Фестивалът на лалето, а бреговете на Босфора са оцветени в лилаво от цъфналите мимози и дървета на Юда.

Принцовите острови
Представляват група от 9 острова, наречени Адалар на турски, разположени във водите на Мраморно море, на около 20 км от азиатското крайбрежие на Истанбул.
Принцовите острови са истински рай и идеалното място за почивка и наслада сред природата. Между лозята, маслиновите горички и палмите са закътани много православни манастири и великолепни имения, които съчетават викторианската архитектура от 19-ти век с характерните за Османската империя елементи. До Принцовите острови се стига с ферибот от Истанбул.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com