Кои са най-лесните върхове за изкачване в България?

13680
Кои са най-лесните върхове за изкачване в България?
Снимка: Actualno.com

Красиви и величествени са българските планини. Привличат с вековни гори, вълшебни езера със силна енергия, пълноводни реки и върхове, от които се разкриват приказни гледки. Някои върхове ни се струват недостъпни и трудни за покоряване. Много от тях са такива. Но, макар да не сте опитни планинари, може да се насладите на красиви гледки и удоволствието да се изкачите на планински връх. Тук ще представи няколко красиви върхове, до които се стига сравнително лесно и не се изисква голям опит.  

Исполин, Стара планина, 1523 м
Исполин е връх в Централна Стара планина, западно от връх Шипка. Има красива полегата форма, ако се гледа от юг и стръмни склонове, ако се гледа от север. До Исполин се стига много лесно за не повече от 1 час ходене по добре маркирана пътека, която минава през красив гориста местност с неголяма денивелация.  Маршрутът започва от местността “Узана”, където се намира Географският център на страната - в северния край на обширна поляна. От върха се открива панорамна гледка към градовете Шипка и Габрово, както и към Предбалкана и Казанлъшката котловина.

Ком, Стара планина, 2016 м
Изкачването на връх Ком е по приятен и сравнително лек маршрут, наситен с панорамни гледки почти през цялото време. Върхът се намира в Западна Стара планина, само на 18 км от Берковица. Всяка година на връх Ком се организира поход в чест на освобождението на България от османско робство, чиито пътеки стигат до град Враца. От хижа “Петрохан” предстои около 15-километров преход до връх Ком, който се изминава за около 3,5 часа. Маршрутът е много лек, дори и за начинаещи. От върха се открива приказна панорамна гледка.

Снежанка, Родопите, 1926 м
Връх Снежанка се намира в сърцето на Родопите, на 15 км от Смолян. Най-голямата атракция на върха е Телевизионната кула. Ако се изкачите с асансьор до върха й, ще се насладите на пленителни панорамни гледка към Рила, Пирин и Стара планина. Ако има добра видимост, може да видите и сините води на Егейско море. Маршрутът до Снежанка е много лесен и приятен. Започва от хижа “Смолянски езера”, разположена на 12 км от Смолян. От хижата се поема към двуседалковия лифт “Смолянски езера-Снежанка”, който е на около 400 м и само за 15 минути ще ви заведе до едно от най-красивите места в България. Ако искате да се насладите на самия преход, може да стигнете и пеша, следвайки пътя, който се вие под лифта. За по-малко от 2 часа ще стигнете до върха, където ще бъдете очаровани ит великолепни пейзажи.

Белмекен, Рила, 2626 м
Върхът се намира в източните части на Рила и от него се откриват чудни панорамни гледки, може да се види голяма част от планината.
От Белмекен се виждат както съседните върхове, така и живописния едноименен язовир, разположен на изток от върха. До връх Белмекен се стига по удобна пътека за около 2-2,5 часа, която стартира близо до язовира. Пътят е полегат, няма гористи местности. По маршрута към върха може да видите разнообразна растителност, разположена в алпийския пояс на планината. Тук няма дървета, тъй като височината е над 2200 м.
Общото разстояние от язовирната стена до връх Белмекен е 7,4 км и денивелация 760 м. Разстоянието се изминава за около 2,5 ч със средно темпо.

Руен, Осогово, 2251 м
Първенецът на планината Осогово се намира на границата със Северна Македония. Най-популярните маршрути за изкачването му започват от намиращите се на около 20 км югозападно от Кюстендил хижа “Осогово” и комплекс “Три буки”. До тях води асфалтов път, който започва от Кюстендил, преминава през село Богослов и продължава в планината. Целият маршрут до връх Руен е около 14 км. Маршрутът е дълъг, но много лесен - само в последната част има малко изкачвания, през повечето време се върви по широка и почти равна пътека.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com