Кои са най-опасните квартали в София?

83682
Кои са най-опасните квартали в София?
Снимка: iStock

Планирате да се преместите със семейството си в столицата, тъй като възможностите за вас за кариера и добре платена работна позиция са по-привлекателни, отколкото в провинцията, както и тези за обучение и развитие на децата ви, но се притеснявате, че в най-големия роден град не само предимствата са повече, но и рисковете, които поемате, както и потенциалните опасности. В големите градове рискът от агресия, пътно произшествие, грабеж, отвличане, дребни джебчийски похищения, както и разпространението на забранени вещества около училищата и сред подрастващите са несравнимо по-високи от тези в малките градове и селата. Особено за деца, израснали в малък град, подобно преместване може да породи редица трудности и опасности, които следва да предвидите и да предприемете превантивни мерки, за да ги предпазите. От ключово значение е да проучите кои са най-опасните квартали в София, за да ги избягвате, ако сигурността е от първостепенно значение за вас, при търсене на място за отсядане под наем или при покупка на собствен имот, както и кои са кварталите, в които престъпността и по-ниска и може по-спокойно да отгледате децата си, без да се притеснявате във всяка една минута, през която са извън дома ви.

Изследвания на жертвите на престъпления у нас през последните 10 години показват, че латентността е значително по-висока от средната в Европейския съюз. Необходими са както по-голяма ангажираност на гражданите, така и повече информираност относно кои са най-опасните квартали, улици, дни, часове в София, за да се предпазите максимално и да минимизирате, доколкото е възможно, риска да станете жертва на престъпление.

Кой е един от предпочитаните жилищни райони в София?

Какво е необходимо, за да повишите сигурността си освен информираност кои са най-опасните квартали в София?

За да повишите сигурността си и тази на семейството и дома си, следва да имате информация за разпространението на престъпността и в кои райони какви престъпни прояви са най-често регистрирани. За целта ви има интерактивна карта, която изобразява основните показатели за нивото на конвенционалната престъпност в различните райони на София и страната. С нейна помощ може да следите ситуацията системно и да си създадете по-ясна и пълна представа кои са най-опасните квартали в София. Картата дава точна представа колко на брой престъпления от следните видове са регистрирани в конкретна година и район в столицата – кражби, наркотици, телесна повреда, хулиганство. Тя ви позволява да придобиете и обща представа по области, общини и улици, тъй като всяко регистрирано престъпление в 9-те районни управления в столицата се отбелязва на мултимедийна географска платформа върху точния адрес по местоизвършването му. Налична е и обобщена информация по години, включваща общ брой престъпления, извършени във всяко едно от деветте РПУ-та на територията на София-град, както и информация кои райони, квартали се обслужват от даденото РПУ.

Кои са най-скъпите квартали в София?

Най-опасните квартали в София – добре е да знаете

Районите „Изгрев“, „Слатина“ и „Средец“ са най-опасните в София според данните от интерактивната карта. Там за 2020 година са регистрирани 3035 престъпления, сред които най-многобройни са кражбите – цели 2425.

„Възраждане“, „Илинден“ и „Красна поляна“ са следващите по брой престъпления и също са далеч от безопасни с 2981 регистрирани случая, сред които отново водещи са кражбите.

Малко по-малко – 2824 са регистрираните престъпления в районите, обслужвани от Шесто РУ – София – „Витоша“, „Драгалевци“, „Симеоново“, „Владая“, „Красно село“, „Овча купел“. Изхождайки от данните от картата смело можем да твърдим, че това са най-опасните части от столицата ни.

Най-малко престъпления са регистрирани в районите, обслужвани от Осмо РУ – София и Четвърто РУ – София, съответно 1506 престъпления, регистрирани в райони „Искър“ и „Панчарево“, и 2342 престъпления в районите „Триадица“, „Централен“, „Лозенец“, обслужвани от Четвърто РУ. 

Тази информация дава ясна представа и картина на разпространението на престъпността по райони в столицата, както и ви помага лесно и бързо да откриете кои са най-опасните квартали в София, както и кои са сравнително по-безопасни за живеене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Как да разберете още в магазина, че плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати

Открийте заболявания, за които не подозирате с този бърз домашен тест

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com