Кои са най-посещавани градове в България от чужденците?

17968
Кои са най-посещавани градове в България от чужденците?
Снимка: Евгения Чаушева/Actualno.com

България е малка по територия страна, но изключително богата на природни, културни, археологически и исторически обекти. Трудно е да се изброят кои са най-красивите и предпочитани за посещение места, но ето кои са топ 5 на най-посещаваните места в България:

1. Пловдив

Информацията за Града на тепетата започва с цитат на Лукиан от 2-ри век  “Това е най-големият и най-красивият от всички градове. Отдалеч блести красотата му”.

Градът е известен като най-стария жив град в Европа с над 8000-годишна история. Пловдив е град, в който хилядолетната история, култура и наследство от предците съжителстват в перфектна хармония. Древен и вечен, артистичен и модерен, космополитен и романтичен, градът е привлекателен и изпълнен с живот.

Като основен културен център на България, Пловдив е домакин на многобройни събития и фестивали, както с национално, така и с международно значение. Градът ще ви отведе назад във времето сред великолепните паметници на Античността.

Градът, в който пулсира духът на Българското Възраждане със своя магнетичен Стар град, може да разгледате красивите и пищно декорирани къщи. Най-добре е да се разходите в града пеша. След като разгледате Стария град и римските руини на центъра, отидете в артистичния квартал Капана, който впечатлява със занаятчийски работилнички и цветни заведения. Накрая се потопете сред музиката и светлините на Пеещите фонтани в красивата Цар Симеонова градина.

От всяко едно от днешните шест тепета може да се порадвате на приказна панорамна гледка към целия град. Това е Пловдив - място, където винаги има какво още да видите, а при всяко пътуване откривате нещо ново.

Топ 10 на най-големите градове в България

2. София

София е един от най-големите и най-стари градове в Европа. Това е една от европейските дестинации с най-голям брой значими паметници с над 2000-годишна история.
Заобиколена от планината Витоша, богата на катедрали и римски руини, София е идеалната дестинация за кратко културно пътешествие, пазаруване или за забавления и нощен живот с приятели. Не пропускайте да влезете във внушителната катедрала “Св.Александър Невски”, да отидете до планината Витоша, която и идеална за каране на ски и планински туризъм. 

3. Рилски манастир

Рилският манастир е най-големият манастир в България и един от най-посещаваните от български и чуждестранни гости. Включен е в списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

Задължително за посещение място независимо дали сте религиозен, обичате историята, архитектурата или природата.
Подгответе се с удобни дрехи и подходящи обувки, за да може да разгледате не само манастирския комплекс, но и пещерата на Св.Иван Рилски, разположена в горичката наблизо. Тук първият български светец е прекарал в отшелничество близо 7 години. 

4. Варна

Градът е прочут като най-посещавания черноморски курорт и мястото с най-старото обработено злато в света. Варна привлича туристи, които търсят дълги плажове, модерни курорти, нощен живот, но и исторически и културни забележителности.
Във Варна ще видите “Златото на Варна”, с над 6000-годишна история, открито в некропола и изложено зи посещение в Археологическия музей.

В града се намират и най-добре запазените Римски терми на територията на страната. Но най-вече Варна е дестинация, която се свързва с релакс, разходки край красивата морска градина, любуване на прекрасната природа, чаша коктейл, среща с приятели и близки, наслаждаване на кулинарни изкушения в някое от многобройните крайбрежни заведения.

Кои са най-новите градове в България?

5. Велико Търново

Велико Търново привлича с живописното си местоположение на няколко хълма, по поречието на река Янтра.
Като столица на Втора българска държава, градът и до днес пази руини от сградите и църквите от този период. Не пропускайте да се качите на хълма Царевец, на чийто връх се извисява Патриаршеската църква, а в подножието ще видите останки от сгради от историческата столица.

Друго задължително за посещение място е Самоводската чаршия - романтична старинна уличка, запазила духа на Българското Възраждане с автентични занаятчийски работилнички. Тук може да видите как работят старите майстори, да опитате бяло сладко или традиционно кафе на пясък. Ако имате късмет, ще се насладите на прекрасното шоу “Звук и светлина”, което пресъздава историята на Българската държава.

Източник: https://www.europeanbestdestinations.com/destinations/bulgaria/best-places-to-visit-in-bulgaria/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 модни навика, които ви карат да изглеждате като момиче от бедно семейство

Защо китайските мъже обичат да показват корема си на публични места?

Каква е разликата между резене и копър?

Подходящи ли са за диета доматите?

Ето как приготвят пържените картофки в ресторантите и те винаги са перфектни

Храните, с които най-добре се комбинира сиренето

Ритуали за пари: кои не действат или могат да навредят - ако вярвате

Шанс да промените съдбата си: най-важните години от живота за всяка зодия

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно