Кои са най-трудните езици в света?

30728
Кои са най-трудните езици в света?
Снимка: iStock

Изучаването на чужд език не е винаги лесна задача и обикновено в началото на това приключение всеки език ви се струва по-труден от онези, които вече владеете. Най-трудните езици в света се владеят от най-малко хора и това ви прави по-конкурентни на пазара на труда, ако съумеете да изучите именно някои от тях. И въпреки че има доза субективизъм, когато говорим за най-трудните езици в света, а трудността често да зависи в известна степен както от личния умствен капацитет и способност за заучаване на чужди езици, така и от майчиния език – колкото по-далечен е от него, толкова по-труден е даден език за всеки човек, все пак съществува класация на най-трудните езици в света, определени и подредени по трудност от ЮНЕСКО от 1 до 10. Вижте я, ще останете изненадани

Десетте най-трудни езици в света според класацията на ЮНЕСКО

Критериите, които ЮНЕСКО използва, за да определи и подреди 10-те най-трудни езици в света, са разнообразни и всеобхватни, като усилията са насочени към обективизъм и заобикаляне на субективния фактор. Обърнато е внимание на сложността на произношение, различното значение на една и съща дума в зависимост от интонацията, степента на сложност на граматиката, наличието на множество променливи думи, които приемат различни спрежения в зависимост от употребата и контекста, калиграфията, начина на четене (Арабският се чете например отдясно наляво, което поражда трудности, тъй като  е неестествено) и други характеристики и особености на езиците, използвани като критерии за тази класация на 10-те най-трудни езици в света.

Още: В Австрия откриха доказателство за контакти между Римската и империята Хан

1. Китайски език

Вероятно съвсем очаквано за всички китайският език заема първото място. Изучаването на този език е истинско предизвикателство, в което малцина се впускат, но добрите специалисти имат наистина неограничени възможности за кариерно израстване именно защото владеят език, който малцина са изучавали. Тук трудността не е свързана с граматиката, която всъщност е лесна, тъй като липсват изобщо времена, родове и падежи, а от йероглифите, които всъщност правят китайския език труден за запаметяване и го нареждат на първо място сред най-трудните езици в света.

2. Гръцки език

Изненадващо този език заема второто място. Изключително напред в класацията е, която е голяма изненада за нас. А това второ място се дължи пък на изненадите, с които е пълен този език. Интонацията и жестовете са важна част от гръцкия език и комуникацията, което поражда затруднения при овладяването на езика. Липсват и букви, като „б“, които обикновено се срещат в другите езици, което поражда допълнителни трудности.

Още: БАН: Има неграмотност в публичната реч, от заседанието на ПП има неподходящ изказ

3. Арабски език

Наричан „рядък“ и „изключително трудни“ арабският ни изненадва със своето чак 3-то място след езика на Гърция. Очаквахме да го видим по-напред. За заучаване на този език е важна визуалната памет. Проучванията по темата сочат, че традиционните методи за изучаване на чужди езици чрез механично запаметяване не помагат при заучаване на арабския, което е сред причините да се възприема масово  като толкова труден.

4. Исландски език

Древният произход на исландския език в съчетание със съхранените диалекти, изключително сложната граматика, склонение на съществителните в древната форма правят този език наистина сложен за изучаване. Решилите да го овладеят трябва да положат много усилия и да слушат автентична реч, за да се увенчае трудът им с успех.

Още: Кой е най-древният език на Земята?

5. Японски език

Подобно на другите източни езици японският също е труден за научаване. ЮНЕСКО го нарежда на 5-то място в класацията си на най-трудните езици в света и това не е случайно. Макар да е шестият най-използван език в света, той е толкова сложен, че ще ви трябва много време и усилия, за да го проговорите свободно.

Останалите 5 езика в класацията на най-трудните в света съдържат 2, които масово се изучават у нас – немския и френския,но това не ги прави лесни. Фактът обаче, че хиляди българи изучават в училище един или няколко от най-трудните езици в света и съумяват да го овладеят, означава, че вероятно сме нация по-умна, отколкото считаме. И че трябва да се гордеем с това. Мнозина от вас ще открият, прочитайки тази статия, че владеят един от най-трудните езици в света – независимо дали е немски, френски или гръцки и ще бъдат очаровани и изненадани от този факт. Подреждането на най-трудните езици в света от 6 до 10 в класацията на ЮНЕСКО е както следва:

Още: Кои са най-говорените езици в света?

6. Финландски език

7. Немски език

8. Датски език

9. Норвежки език

10. Френски език

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как е истинското име на Джордж Оруел

Внезапен прилив на сили и още 5 феномена, които се случват на човек преди края му

Кой е най-големият град на остров Гренландия

Кой е най-големият град в Шотландия

Смъртоносен капан: защо котките не трябва да се доближават до прозорци с PVC дограма

3 вида горски плодове за намаляване на мазнините по корема

Ето какво се случва в мозъка, когато вземаме решения за пари или храна

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com