Кои са най-здравите породи кучета?

12182
Кои са най-здравите породи кучета?
Снимка: Pixabay

Здравето на кучето се основава на добро хранене, разходки и пълна физическа активност. Но все още никой не е отменил генетиката. Според ветеринарите представителите на някои породи имат най-добро здраве.

Джак ръсел териер

„Джаки“ е олицетворение на фразата: „Движението е живот!”. Кучетата остават активни до старост. Най-доброто забавление за джак ръселът е дълга разходка с възможност да тича след топка или фрийзби. Средната продължителност на живота е 13 години. Дълголетните териери радват собствениците си до 15-18 години.

Японски хин

Това императорското куче е брахицефал (със „сплесната“ муцунка). Но структурата на муцуната не пречи да живеят дълго и щастливо. Има случаи, когато представители на породата са живели до 20 години. Средната продължителност на живота им е 14 години. Японският хин е нежно, деликатно и ненатрапчиво куче. Стопанинът му е неговият слънчев лъч в живота, който то не дели с никого и го ревнува не на шега от други животни.

Дребни и лоялни: 7 породи малки кучета, които имат големи сърца

Лхаски апсо

Красив домашен любимец, но с много труден характер. Тези тибетски кучета са горди и хитри. Те обичат стопанина, но собственото им "аз" е на първо място. Опитът да се пречупи характера на апсо е обречен на провал. В най-добрия случай кучето ще прави, каквото си е наумило, а в най-лошия - ще се превърне в зло и агресивно същество. Този рядък инат е също и рядък посетител на ветеринарните клиники. Средната продължителност на живота на кучето е 13 години, максималната - 21.

Ауси

Австралийска шарена овчарка, готова за всякакво разнообразие. Това ентусиазирано, подвижно, неуморимо куче е идеално за киноложки спортове. Там, където са тези австралийци, винаги е забавно и шумно. Спокойствието и въпросната порода са несъвместими неща, така че стопанинът ще трябва да се сбогува с уравновесения живот и да очаква откриването на нови интересни хоризонти в компанията на домашния любимец. Австралиецът няма да позволи на човек да се заседи на дивана. При такава активност тези кучета не знаят какво означава ветеринарен кабинет. Благодарение на това австралийците живеят 12-15 години.

Уипет

„Свобода или смърт!“ - така може да се характеризира тази хрътка. Идеалната представа на уипета за щастлив стандарт на живот е вечно състезание по надбягване с други кучета. Ограничаването на движението му води до негативни последици за здравето

Уипетите са умни и своенравни кучета. Дресировката за тях е по-скоро гадна необходимост, отколкото работа за удоволствие. Обучението за послушание може да отнеме много време. Породата се нуждае от ежедневно бягане на къси разстояния. Уипетът може да развие скорост 60 км/ч. Тези кучета са с добро здраве и могат да живеят до 14-16 години.

Кои са най-търсените породи кучета в България?

Кавказка овчарка

Истински гигант сред кучетата, подходящ изключително за отглеждане в двор. Кавказката овчарка е специфична порода, която изисква опит в отглеждането на големи и недружелюбни кучета. По отношение на собственика кавказецът непрекъснато се опитва да покаже кой е главният в къщата. Представителите на породата показват изключителни качества при охрана и защита на стопаните си. Това са служебни и пастирски кучета, в някои региони се използват от полицията и специалните части. Средната продължителност на живота им е 12 години.

Алабай

Порода на пазачи и защитници. Смело се сражават самички срещу глутница вълци. Въобще, порода на воини, които постоянно проверяват слабите места на стопаните си. Алабаите са упорити и затова трябва да бъдат възпитавани от ранна възраст. Изглеждат флегматични, но това е измамно впечатление. Съвременните представители на породата живеят 11-13 години.

Чехословашки вълчак

В това куче тече кръв на овчарка и вълк. Породата се отличава с отлично здраве, висок имунитет и труден характер. Вълчаците рядко се срещат като домашни любимци поради техния самостоятелен нрав. Средно живеят 15 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Щипка на прозореца? 7 лайфхака, за които може би не знаете

Как да боядисаме яйца за Великден без химия: Начините, за които никога не сте чували

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно