Кои световно известни личности са родени в София?

43906
Кои световно известни личности са родени в София?

Столицата ни е родно място и люлка за стотици световно известни личности, прославили страната ни далеч извън границите ѝ. Не е възможно в рамките на един труд да бъдат изброени кои известни личности са родени в София, камо ли да бъдат припомнени постиженията им и приноса им към България, поради което ще ви срещнем виртуално само с някои от най-известните българи от близкото и далечното минало, за които София е била родно място.

Кои известни исторически личности са родени в София?

Ако се вълнувате кои известни личности са родени в София, когато тя се е казвала Сердика, по време на средновековната и възрожденската епоха, то не може да пропуснете имената на: Св. ап. Климент – един от първите папи в Рим, един от най-великите римски императори – Аврелиан, Свети Иван Рилски, цар Самуил, синовете на цар Иван Александър и редица български светци.

Васил Найденов - една легенда на 70

Кои известни личности от края на 19 век са родени в София?

Не само историята ни е оставила знаменити българи, с чиито дела и подвизи да се гордеем. Редица наши сънародници от съвременна България – края на 19 век, родени в София са оставили имената си в историята и са прославили страната. Сред тях са: революционери и борци за свобода, основателят на народната библиотека Михаил Буботинов, майсторът на акварела Константин Щъркелов, нежната поетеса Елисавета Багряна, престолонаследникът цар Борис III, наричан Борис Обединител, детската писателка Калина Малина, с чиито книги са израснали поколения деца, първата жена-преподавател в университет – Теодора Райкова-Ковачева и други.

Роден е Васил Найденов

Кои известни личности от началото на 20 век са родени в София?

Новият век ни дава нови поводи да се гордеем с България и постиженията на сънародниците ни, родени в столицата. Сред имената на най-прославените и известни по света българи, родени в началото на 20 век в София, са: Димитър Фингов – архитектът, прославил се с труда и професионализма си в цяла Германия, Методи Кецкаров – художникът, чиито творби са познати на аудиторията във Франция, Египет и други кътчета от света, оперният певец Рафаел Арие, прославил България в Италия, изкуствоведи, един от най-известните европейски пианисти Юри Буков, Леда Милева, която не се нуждае от представяне, цигуларят-виртуоз Васко Абаджиев, неповторимите и незабравимите Валери Петров и Стоянка Мутафова, лингвисти, актьори, художници, музиканти, цигулари и хора на изкуството, което ги надживява и надхвърля пределите на България, чиито множество имена не можем да изброим.

Нина Добрев: Идвам от бедно емигрантско семейство от България

Кои известни личности от средата и края на 20 век са родени в София?

Годините се нижат, а имената на българите, родени в София, прославили страната и постиженията им се множат. Средата и краят на 20 век ни вдъхновяват и радват с имената на десетки българи, спечелили световна слава. Сред тях са волейболистката, донесла бронзов медал на Олимпиадата в Москва през 1980 година Мая Георгиева, Иво Инджев – журналист, автор и блогър, вицепрезидент на Асоциацията на европейските журналисти, Антон Дончев – диригентът, благодарение на когото биг-бендът работи с редица световни музиканти, сред които Джо Ловано, Кърт Елинг, Том Харел, неостаряващият певец Васил Найденов, чиито глас не угасва, познатата и обичана и у нас, и в Европа изпълнителка Камѐлия То̀дорова, Емил Костадинов, чиято игра с топката на терена по време на футболен мач не оставяше нито един българин безучастен, Васил Петров, известен като българският Франк Синатра, чиито концертни изяви по целия свят прославят България, Поли Генова – певицата, чиито глас е познат далеч извън пределите на страната, световно известната актриса Нина Добрев, Ивет Лалова, европейската ни шампионка по лека атлетика, надскочила малката ни страна и родна София и спечелила световна слава не просто за себе си, а за България, певицата Росица Кирилова, с която са израснали не едно и две поколения и чиито глас продължава и днес, 40 години по-късно, да вдъхновява и пълни залите и още десетки българи, които заслужават нашата признателност.

Какво ще донесе бъдещето никой не знае, но София е раждала, ражда и ще ражда българи, чиито имена ще преодолеят времето и пространството и ще останат завинаги в историята, познати, обичани, ценени, уважавани не само у нас, но и далеч извън пределите на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com