Кои традиционни български храни напомнят за Коледните празници?

3995
Кои традиционни български храни напомнят за Коледните празници?
Снимка: iStock/Guliver

Най-светлите празници у нас са неразривно свързани с трапезата и приготвянето на специални обредни ястия. За Бъдни вечер, Коледа, Никулден, Великден, Гергьовден и много други български празници домакините от незапомнени времена приготвяли специална обредна трапеза, влагали в нея надеждите и вярата си, замесвали питките с обич и поднасяли храната с молитва към Бога – за здраве, берекет и дълголетие.

И макар смисълът на празника да не е в подаръците, ястията или забавленията, а във времето, споделено с любимите хора, обредната трапеза има съществена роля и често е символ на празника и свързана с легендите за него –  спомнете си легендата за шарана, който спасил Свети Николай от удавяне, която легенда е в основата на традицията да се пълни шаран за деня, посветен на светеца – Никулден.

Кои традиционни български храни приготвяме за предстоящите Коледни празници и с какво са свързани те?

Традиционни български храни за Бъдни вечер

Най-светлият сред християнските празници – Бъдни вечер – се отличава с традиционна празнична трапеза с постни ястия, приготвяни за светлата нощ от незапомнени времена. Сред тях са:

Тиквеник за Бъдни вечер с канела и ванилия

-          Содената питка

Традиционно домакините замесвали за Бъдни вечер хляб, познат като содена питка. Днес традицията е съхранена и дамите, които са усвоили умението да месят, правят именно содена питка за празника. Ако не умеете да месите, потърсете рецепта за обреден хляб без месене – ще се изненадате колко лесно и бързо може да приготвите този обреден хляб.

Традиционно в него се слага и паричка – за здраве и късмет, макар да тълкуваме днес попадането на парата в нашето парче питка като знак за богатство през следващата година. Светлата вечер започва с разчупване на питката от най-възрастния член на семейството и завършва с бъдника, който трябва да се остави да гори през нощта в печката или камината.

-          Боб

Зрелия боб, който българите отглеждат и слагат на трапезата си от незапомнени времена, е част и от обредната трапеза за Бъдни вечер. Приготвя се постен – на чорба или яхния, в гърне, на фурна или се пълнят чушки с него. Допустимо е да приготвите от боба и вкусната салата с лютеница – традиционна за страната ни, която също е сред най-популярните традиционни български храни за празника.

-          Сарми

Лозовите и зелевите сарми са неразривно свързани с традициите и обичаите ни, налагането на зеле и приготвянето на туршии също. Сармите, които приготвяме и за Бъдни вечер, и за Коледа, макар първите да са постни, а вторите с кайма, са не само сред най-популярните традиционни български храни за светлите декемврийски празници, но са с корени и традиции в родната кухня. Сармички се приготвят и за много други празници, както и без повод, но на Бъдни вечер и Коледа те задължително присъстват на трапезата.

-          Ошав

Ошавът е напитка, подобна и на чая, и на компота, която се приготвя от сушени плодове и се поднася традиционно на трапезата на Бъдни вечер. Алкохол на празника не се консумира, напитките са заместени именно от ошава.

-          Тиква

Варената тиква е сред любимите сладки лакомства на трапезата за светлата нощ на редица поколения. Поръсена с орехи и мед, тя е вкусен десерт, постен и свързан с традициите за празника.

Традиционни български храни за Коледа

След дългите пости преди Коледа, които изключват консумацията на месо и млечни продукти, разбираемо трапезата за светлия празник е пълна с месни изкушения – традиционни български храни за Коледа, сред които са:

-          Суджук

Сурово-сушеното мезе под формата на подкова, традиционно за българската национална кухня, наричаме суджук. Приготвя се от кълцано месо от едри преживни животни или смес със свинско полутлъсто месо и подправки и е част от трапезата за редица светли празници, сред които и Коледа.

-          Капама

Ястието, приготвено от 3 или повече вида месо, е сред традиционните български храни за Коледа, които присъстват на празничната трапеза в някои краища на страната вместо познатите в други части на родината ни пържоли, които се поднасят на масата.

-          Кървавица

Този вид наденица, приготвен от прясна животинска кръв и месо, е традиционен за българската национална кухня и нерядко се поднася на коледната трапеза особено в домовете, където се отглежда домашно прасе, прясно заколено именно на Коледа.

Какво всички пропускат да сложат на коледната трапеза и как да я подредим за пример?

-          Печена кокошка

Днес по-рядко се приготвя печена кокошка, в някои съвременни и модерни домакинства по пример от чужди традиции е заменена с коледна пуйка, но в недалечното минало именно печената кокошка е била най-често поднасяната месна храна от традиционните български храни, намиращи място на родната трапеза за Коледа.

-          Баници и питки

Коледните баници, приготвяни от домакинята, както и питки, и обредни хлябове, не са постни като тези за Бъдни вечер, а приготвени с масло и щедро поръсени със сирене. В различните части на страната се правят различни баници – с яйца, със сирене, с месо и т.н, но баницата присъства почти задължително на коледната трапеза, както и вкусната питка.

-          Пълнени чушки и сарми, които задължително са с кайма, а повечето домакини слагат и сланина в съда, в който приготвят сармите – традиционна за трапезата ни храна.

Каквото и да поднесете или да пропуснете да поднесете на празничните трапези, спомнете си, че смисълът на празника е във вярата, в споделеното време със семейството, в обичта на близките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Проучване разкрива опасностите, които крият приложения за проследяване на менструация

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Как се пише: ранглиста или ранклиста?

7 упражнения, които ще направят всяка жена богиня в леглото

Защо в Япония не пият вода по време на хранене?

6 модни навика, които ви карат да изглеждате като момиче от бедно семейство

Защо китайските мъже обичат да показват корема си на публични места?

Каква е разликата между резене и копър?

Подходящи ли са за диета доматите?

Ето как приготвят пържените картофки в ресторантите и те винаги са перфектни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно