Кои видове хляб са подходящи за диета

16774
Кои видове хляб са подходящи за диета
Снимка: iStock/Guliver

Хлябът е в основата на нашите закуски и вечери, на практика няма ден, през който повечето от нас да не посягат към хляба. За съжаление съвременният хляб обикновено няма нищо общо със здравословните и полезни печива на нашите баби. Направено предимно от бяло, рафинирано брашно, не само е лишено от хранителни стойности, но също така осигурява голямо количество калории.

Зърнените продукти са важен източник на фибри и витамини, така че не е препоръчително да се отказвате напълно от тях. Особено хората на диета трябва да знаят към кой хляб да посегнат, за да не навредят на фигурата.

7 причини да спрем хляба

Хлябът винаги е бил неизменна част от нашето меню и присъства в почти всяко от храненията ни през деня. В миналото хлябът се е приготвя...

3 вида хляб, към които си струва да посегнете, когато сте на диета

Най-здравословният е истинският пълнозърнест хляб, който често се фалшифицира: пълнозърнестият хляб всъщност е хляб от светло брашно, оцветен с карамел, цикория на прах или тъмен малц. За да не се заблудите, винаги проверявайте съставките на етикета. Известно е, че белият хляб и препеченият хляб имат най-ниска хранителна стойност.

Какъв хляб си струва да се яде по-често?

1. Заквасен ръжен хляб

Той е богат на витамини от група В, включително фолиева киселина, и съдържа млечна киселина за подпомагане на храносмилането и предотвратяване на запек. Подпомага пробиотичните бактерии в червата, повишавайки устойчивостта на организма. Наличието на фибри помага дори при най-тежък запек и предотвратява рак на дебелото черво.

Професионални пекари ни издадоха тайните на най-вкусния домашен хляб

Няма нищо по-хубаво от това да приготвиш сам хляба си, но не бихме казали, че сполучливият хляб е лесна задача. Има някои тънкости, кои...

Калорично съдържание на ръжен хляб в 100 г: 243 kcal (филийка тежи 35 г и съдържа 80 kcal).

2. Пълнозърнест хляб 

С добавка на трици, пълнозърнести храни, семена, мак или кимион. Съдържа 5 пъти повече желязо, магнезий, мед и цинк от белия хляб. Той е богат на витамини от група В, витамин Е и фибри. Ускорява метаболизма и отслабването, влияе добре на нервната система и предотвратява рак на червата. Въпреки това, бъдете внимателни, защото високото съдържание на фибри може да причини газове и болки в стомаха. Освен това има повече протеини и калий, така че хората с бъбречна недостатъчност трябва да бъдат внимателни.

Калорична стойност на пълнозърнест хляб в 100 г: 225 kcal (филийката тежи около 70 г, в зависимост от броя и вида на зърната). 

3. Хрупкав хляб

Наистина ли млякото и хлябът са толкова вредни?

Масовото натрупване на млечни продукти и тесто се превърна в традиция на трапезата в целия свят. Единственият проблем: Млякото и хлябът...

Една филия хрупкав хляб съдържа само 25 kcal (филийка обикновен хляб е около 75 kcal, така че 3 пъти повече). Ако обаче обърнем внимание на калоричността на 100 грама от продукта, хрупкавият хляб съдържа два пъти повече калории от традиционния хляб. Хрупкавият хляб, макар и силно обработен, обикновено съдържа фибри, витамини и минерали.

Калорийно съдържание на хрупкав хляб в 100 г: 365 kcal (филийка тежи 7 г и съдържа 25 калории, в зависимост от вида на хляба).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com