Кой брат на цар Самуил е загинал от владетелската ръка?

1935
Кой брат на цар Самуил е загинал от владетелската ръка?
Снимка: БГНЕС

Преди да отговорим на този въпрос, нека се върнем малко назад във времето

Залезът на Първата българска държава

Докато цар Петър I управлява в Преслав, в Константинопол се сменят няколко императори. През 966 г. Никифор II Фока отказва да плати ежегодния данък и изгонва пратениците на българския владетел. През 967 г. нахлува с армията си в българските земи, с което започва 50-годишната война за покоряването на България. Трудна е задачата на цар Петър.

Той трябва да се справи със заговорите на братята си и да спре маджарите, които многократно навлизат в българските земи. Най-тежък удар идва от киевския княз Светослав, който достига българската столица. Цар Петър не издържа на всичко това и умира. Синовете му (Борис II  и Роман) са отведени в плен в Константинопол.

Българските територии в днешните Македония, Гърция, Албания, Косово и Сърбия, както и областите около Велбъжд, Средец и Видин са още свободни. Болярите издигат за водач комит Никола. Той и синовете му “започнали да бунят България”.

Кои са Комитопулите? 

Комитопулите са четиримата синове на комит Никола - Давид, Моисей, Арон и Самуил. Комитите били висши аристократи, най-често роднини на владетеля. Смята се, че Никола има кръвна връзка с рода на Борис, т.е. е пряк продължител на Крумовата династия. Комитопулите се радват на голяма подкрепа сред болярството, а и сред цялото население.

Те се борят да опазят българската държавност в един от най-тежките периоди в историята. Никола разделя още свободните земи на комита̀ти и ги поверява на синовете си: Тесалия на Давид, Струмица на Моисей, Средец на Арон и Видин на Самуил.

Колко са ослепените Самуилови войници?

“Царуването” на Самуил

Давид и Мойсей умират, а останалите двама братя (Арон и Самуил) продължават да бранят пределите на държавата. През 977 г. Самуил предприема походи в Мизия, Тракия, Тесалия и Пелопонес. Пет години обсажда прочутата крепост Лариса, превзема я и преселва жителите й в България.
През 978 г. пленените царски наследници Борис II и Роман неочаквано се връщат в България.

За съжаление цар Борис II е убит при преминаването на границата от български войник погрешка заради византийските му дрехи. Роман успява да стигне във Видин при Самуил, където тържествено е обявен за български цар. Самуил става главен пълководец на армията, но на практика поема властта, а Роман се отдава на църковни дела.

Предателството на Арон

Най-вероятно по-големият брат Арон е засегнат от факта, че царят предава властта на Самуил. Арон влиза в тайно споразумение с византийския император Василий II, който дори му обещава сестра си за жена. Оказва се, че доведената от севастийския митрополит бъдеща булка на Арон не е сестрата на императора. Измаменият Арон нарежда митрополитът да бъде изгорен жив. Василий II решава да отмъсти на българите, защото “тяхната дързост, дишаща убийство, заплашвала ромейската държава”.

През 986 г. императорът обсажда Средец. Хората на Арон отвличат конете на византийците, изгарят им стенобойните машини и пленяват много войници. Императорът се оттегля към Филипопол, но в прохода Траянови врата е нападнат от дошлия на помощ на брат си Самуил. На 17 август 986 г. почти цялата ромейска войска е унищожена, императорът едва се спасява.

Къде е била столицата на България при цар Самуил?

Самуил убива брат си Арон

Арон не се отказва от нови преговори с Византия и отново се опитва да се споразумее с врага. Самуил е разярен от предателството на брат си и го екзекутира заедно с цялото му семейство. По молба на сина си Гаврил Радомир, Самуил пощадява само сина на Арон - Иван Владислав.  И прави огромна грешка. Години по-късно Иван Владислав убива собствения си спасител (Гаврил Радомир), за да му отнеме престола.

Самуил - последният славен български владетел

След разгрома на император Василий II при Траянови врата, във Византия избухва бунт. Самуил използва нестабилността в империята и превзема почти цялата Солунска област, Епир, както и крепостите Верия и Сервия. Византия напълно губи контрол над земите на север от Стара планина.

След серия успешни военни походи и смело отбраняване на българските територии, се стига до битката при село Ключ, в която българската армия е сразена, а 15 000 български войници са ослепени. На всеки 100 от тях е оставен един с едно око да ги води. За това злодеяние византийският император остава в историята като “Василий Българоубиец”. Потресен от гледката на ослепените си войници, Самуил умира на 6 октомври 1014 г. от инфаркт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо
Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Ако знаете как правилно да приготвите агнешкото месо, вкусът му няма да има равен. Ще се получи една незабравима феерия от аромати, галещи небцето. Ако...