Колко са ослепените Самуилови войници?

35836
Колко са ослепените Самуилови войници?
Снимка: БГНЕС

За какво се сещате, когато се спомене името на цар Самуил? В съзнанието ви изплуват ослепените му войници, на чиято гледка владетелят не издържа и умира.

А ето и как се стига дотам.

Кой е цар Самуил?

Самуил е най-малкият брат от комитопулите (синове на комита). Останалите са Давид, Мойсей и Арон - синове на комит (управител на област Средец) Никола. Когато Източна България пада под византийска власт през 970 г., синовете на цар Петър (Борис Втори и Роман) са отведени в плен в Константинопол и на престола няма владетел. Затова комитопулите стават действителни владетели на България, които поемат защитата на страната. Давид е убит от скитащи власи, а Мойсей умира при обсадата на Сяр.

През 977 г. Самуил започва походи в Тракия, Пелопонес и Тесалея, като освобождава българските земи и се прославя с изключителна храброст. За едно десетилетие Самуил успява да утвърди българската власт в западните части на Балканския полуостров.

Къде е била столицата на България при цар Самуил?

Предателството на Арон

Арон управлява Средец, но влиза в тайно споразумение с новия византийски император Василий Втори и прави заговор срещу брат си Самуил. Според споразумението Арон трябва да се ожени за сестрата на императора, но остава излъган.

През 986 г. император Василий Втори започва поход срещу България. Достига Средец и го обсажда в продължение на 20 дни. Не успява да превземе града и се връща обратно при Ихтиманския проход. Войските на Самуил му устройват засада в местността Траянови врата. На 17 август 976 г. българите нанасят съкрушително поражение на византийците, като унищожават голяма част от пехотата и цялата конница. Императорът по чудо се спасява с бягство.

Самуил разбира за предателството на брат си и тайната му договорка с византийците. На 14 юни 987 г. предателят е екзекутиран с цялото си семейство. Пощаден е само първородният му син Иван Владислав.

Самуил - цар на България

Българските владетели Борис Втори и Роман успяват да избягат от Константинопол и тръгват към България. На границата Борис Втори е убит погрешка. Управлението се поема от цар Роман, но главна роля има пълководецът Самуил.

През 989-991 г. Самуил освобождава Североизточна България, част от Тракия и отвъддунавски територии. Византийският император превзема Скопие, пленява цар Роман и го отвежда отново в Константинопол. 

Така след 991 г. Самуил става самовластен владетел на България. Предприема походи на юг и югозапад. През 996 г. постига голяма победа пред стените на Солун. След смъртта на цар Роман, Самуил приема официално короната като законен български владетел.

Кой е комит Никола - бащата на цар Самуил

През 997-998 г. започва голям поход по Адриатическото крайбрежие и покорява сръбските княжества. С династичен брак урежда и отношенията си с унгарците, като жени Гаврил Радомир за дъщерята на унгарския крал. По този начин Самуил установява българската власт до Адриатическото крайбрежие и Карпатите и получава международно признание.

Византийският император остава разгневен от разширението на България и предприема походи с цел окончателно ликвидиране на българската държава. Военните действия преминават с променлив успех. Самуил защитава областите от Североизточна България до Драч. В продължение на 13 години императорът продължава да отнема български територии.

Битката при село Ключ

През 1014 г. Самуил събира голяма войска за решително сражение. Съсредоточава я при река Струма и изгражда силно укрепена преграда на мястото, откъдето ще минат византийските войски.

Решителната битка е на 29 юли 1014 г. при село Ключ в подножието на Беласица планина. Византийците достигат до българското укрепление, но са отблъснати от българите. Василий Втори изпраща отряд по страничен път да нападнат българите в гръб. Войските на Самуил са притиснати от две страни. Византийците разбиват преградите и разгромяват защитниците на прохода. Част от войската е избита, но по-голямата част е пленена. Самуил е ранен, но стига до крепостта Прилеп.

Колко са ослепените български войници

Синът на Самуил Гаврил Радомир проявява изключителна смелост и отблъсква един от елитните отряди на византийците, като убива пълководеца Теофилакт, любимец на Василий Втори. Това предизвиква нечувана жестокост у императора. Той нарежда да бъдат ослепени 15 000 пленници, като на всеки 100 души оставя по един с едно здраво око да ги води. Затова злодеяние императорът получава прозвището “Василий Българоубиец”. При вида на своите войници Самуил получава сърдечен удар и след два дни умира.

На престола застава синът му Гаврил Радомир.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Внезапен прилив на сили и още 5 феномена, които се случват на човек преди края му

Кой е най-големият град на остров Гренландия

Кой е най-големият град в Шотландия

Смъртоносен капан: защо котките не трябва да се доближават до прозорци с PVC дограма

3 вида горски плодове за намаляване на мазнините по корема

Ето какво се случва в мозъка, когато вземаме решения за пари или храна

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com