Кой е единственият град с буквата "У"?

12174
Кой е единственият град с буквата "У"?
Снимка: iStock/Guliver

Буквата “у” участва в много български думи, но много малко от тях започват с нея. Само един град в България започва с “У”. Знаете ли кой е той”

Угърчин

Градът е административен център на община Угърчин и се намира в област Ловеч. Към юни 2023 г. броят на жителите му е 2770 души.

Градът е разположен на 330 м надморска височина в северните части на Предбалкана по река Каменица и много други малки притоци. Градът е на 33 км западно от Ловеч и на 28 км източно от Луковит. Угърчин се намира в котловина, заобиколена с ниски хълмове. 

Топ 10 на най-големите градове в Европа

Назад във времето

Угърчин е сред най-древните селища в област Ловеч. Откритите предмети в региона показват, че тук е имало живот от дълбока древност - още от каменно-медната епоха. На много места в района на Угърчин има следи от живота на траките от римската епоха. През VII в. районът е заселен от славяни, които заварват по-старо, романизирано или елинизирано тракийско население, от което възприемат много названия на местности, реки, долини.

Името “Угърчин” се среща за първи път в османски документ от 1485 г. Предполага се, че е от кумански произход. В надпис от 1379 г. върху надгробна плоча до вратата на митрополитската църква в Охрид между другите имена се разчита и името “Угърчин”.

Днес такова лично име не се среща.
Селото е обявено за град през 1968 г.

С какво днес е известен град Угърчин?

Наричат Угърчин “Столицата на трюфелите в България”. През 80-те години на XX в. в Угърчин пристигат първите ловци на трюфели в България, които представляват най-голямата италианска компания, търсеща трюфели у нас. След няколкогодишно търсене Патрицио Панфали, италианец, женен за българка, открива първия черен трюфел в България - между Угърчин и Ловеч. Постепенно градът се превръща в столица на трюфелите в България. Днес около 5-6 души от града се занимават легално с трюфели.

Трюфелите - храна на боговете

Трюфели днес има в гористите местности на североизток от града. Събирането на трюфели в България е най-доходоносният “сив бизнес”. Според специалисти оборотът от търговия с трюфели в България  възлиза на около 150 млн. евро годишно. Неофициално се смята, че под 1% от събраните количества трюфели остават в България, почти всичко се изнася.

Трюфел фест

Всяка година около 20 септември в град Угърчин се провежда Трюфел фест, а хора от цялата страна пристигат за този вълнуващ празник.
На фестивала присъства гост готвач, който приготвя десетки порции с вкусни ястия с черен трюфел, които се раздават на гостите. Организира се състезание “На лов за трюфели”, в което участват най-добрите търсачи на трюфели заедно със своите домашни кучета. Кучетата минават по червен килим, защото те са главните герои на празника.

Къде се намира най-дългият град в България?

Забележителности около Угърчин

Не са малко интересните места близо до град Угърчин, ето някои сред тях:

* язовир Морун
Намира се на около 8 км от Угърчин. Разположен е на около 320 м надморска височина, в пределите на Стара планина. Природата около язовира е изключително красива, което го превръща в предпочитано място за риболов и плаж от местните хора. Могат да се ловят шаран, сом, щука, пъстърва, костур, каракуда. Има възможност за наемане на лодка.

* язовир Тодоричене
Намира се на около 20 км от Угърчин. Заема сравнително голяма площ и е отлично място за спортен риболов.

* пещера “Проходна”
Една от най-известните пещери в България се намира на около 30 км от Угърчин, до село Карлуково. Пещерата е леснодостъпна и проходима през всички сезони от годината. Пещерата е естествено осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана, известни като очи. Именно тези очи правят пещерата уникална. Неслучайно местното население нарича пещерата “Очите на Господ”, а понякога и “Очите на Дявола”. Пещерата е обявена за природна забележителност през 1962 г. В нея са снимани няколко български и чуждестранни филми, сред които най-известният е “Време разделно” - 1987 г.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои комплименти си мечтае да чуе всяка жена?

Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето

8 гениални лайфхака със сапуна за пране от миналото, които са полезни и днес

За какво най-много съжаляват хората на средна възраст?

Храни, които НИКОГА не трябва да давате на котките

Защо яйцата за закуска са най-полезни?

Не само досаден плевел: Неочаквани ползи от глухарчето

Какво може да предизвика отвращение към месото?

Съпругата ми се оказа мъж: Младоженец с ужасяващо разкритие след 12 дни брак (ВИДЕО)

Как никога да не закъснявате: 8 прости съвета, които вършат чудеса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com