Кой е измислил крушката?

32364
Кой е измислил крушката?
Снимка: Pixabay

Днес много хора смятат, че американският изобретател Томас Едисън е дал на света електрическа крушка. Изненадващо за много от вас - тези хора грешат!

Ще се опитаме да намерим най-точния отговор на въпроса - кой пръв е изобретил електрическата крушката.

Томас Едисън получава патент за изобретяването на крушка с нажежаема жичка на 20-ти декември, 1879 г. Но въпреки този факт, по това време електрическите лампи вече са били познати и то от няколко десетилетия.

Така например белгийският учен Джобар създава своя собствена крушка през 1838 г. Неговото изобретение светило, благодарение на използването на въглен. Изобретението се оказало евтино, но краткотрайно. Всеки източник на светлина служел само за около 30 минути. Следователно изобретението на Джобар никога не започнало да се използва масово и системно.

Ето как лесно да развиете счупена електрическа крушка

След 2 години британецът Уорън Де ла Рю решава да използва платинена тел като елемент с нажежаема жичка. Той успял да увеличи значително продължителността на работата й, но я направи доста скъпа. Не е изненадващо, че изобретението му в последствие не станало популярно.

В средата на 19-ти век учен от Германия - Хайнрих Гьобел, предложил изпомпване на въздух от стъклени колби, което покачило експлоатационния живот на продуктите. Това разбира се станало само за няколко часа, което не било достатъчно „електрически свещи“ да заменят традиционните навсякъде. Заедно с това крушките на Гьобел се оказали изключително крехки, което било поредната прична да не станат много известни и приложими.

Крушките с нажежаема жичка, които в продължение на много часове светели, са изобретени от трима учени едновременно. Техните имена са: Лодигин, Суон и Едисън. Наред с това всички те стигнали до своите изобретения независимо!

Патентът на руснака Лодигин е даден за въглеродната лампа във вакуумна колба. Той датира от 1874 година.

Джоузеф Суон получил подобен патент във Великобритания 4 години по-късно.

Кои са най-големите подводни открития в историята

И Томас Едисън - година по-късно, но в САЩ. И именно Едисън заедно с екип от съмишленици успял да увеличи живота на своята крушка до 1200 часа. Това станало възможно, благодарение използването на карбонизирани бамбукови влакна. По-късно Едисон заедно със Суон създават компания за производство на електрически крушки.

Лодигин обаче продължил да работи върху обещаващи разработки, след като емигрирал в Съединените щати през 1890г. Той бил първият, който се сетил да използва огнеупорността на волфрама като нишка. И така му е присъден патент за електрическа крушка с волфрамова спирала, датираща от 1906 г.

Модерния си вид и дизайн лампата придобиват през 1910 г., когато Уилям Дейвид Кулидж изобретява начин за производство на волфрамова нишка в индустриален мащаб, а Ървинг Лангмюър предложил пълнене на крушките с инертен газ, за ​​да се увеличи светлинната мощност и да се покачи експлоатационният им живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com